Alla partier är överens om att skolan ska vara en prioriterad fråga. En anledning är att Falkenberg idag har stora betygsklyftor mellan kommunala skolor. Sämst resultat har Skogstorpsskolan där 4 av 10 elever inte fick gymnasiebehörighet 2017 Oppositionen får nu stöd från flera håll för förslaget att se över upptagningsområdena för skolorna.
– Man ska titta på de socioekonomiska faktorerna och vilken typ av bostäder barnen bor i så att man få bra bra blandningar på våra skolor. Så barn av olika bakgrund kan mötas i skolan, säger oppositionsrådet Per Svensson (S).
”Inte så enkelt”
Centerns förstanamn, Per Johansson (C), kan tänka sig att titta på möjligheterna men ställer sig tveksam till att det skulle vara en lösning.
– Jag tror inte att det är så enkelt som att skolresultaten förbättras i Falkenberg för att man ritar om upptagningsområdena, säger han.
Enligt skollagen ska skolan ska vara likvärdig och alla elever har rätt till en utbildning av hög kvalitet. Dessutom ska skolan arbeta för att kompensera för elevers olika bakgrund och förutsättningar. Men så är inte fallet för Falkenbergs skolor enligt de två toppolitikerna.
Se hur de resonerar i klippet ovan.
Så stor del niondeklassare fick gymnasiebehörighet på skolorna 2017
Skogstorpsskolan: 60,3 procent
Söderskolan: 72,4 procent
Tångaskolan: 74,7 procent
Tullbroskolan 1: 73,6 procent
Tullbroskolan 2: 82,8 procent
Apelskolan: 89,2 procent
Falkenberg Montessori: nästintill 100 procent (skola med kösystem)
Vesterhavsskolan: 100 procent (Friskola)
Källa: Skolverkets statistik läsåret 2016/2017