Här ger politikerna sina bästa tips till ungdomar som vill komma in på arbetsmarknaden. Foto: Montage

Politikernas bästa knep till arbetslösa ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska unga personer få jobb? Det är en ytterst relevant fråga för en stor grupp människor och vi tar på fredagen upp den i en livesänd debatt med både skolelever och politiker. Vi lät också flera politiker från olika partier svara på två konkreta frågor om jobb. Här är deras svar.

1. Hur tycker du att fler unga ska få jobb?

2. Ge ditt bästa konkreta, handfasta tips till en ungdom som står utanför arbetsmarknaden!

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson, Vänsterpartiet

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson, Vänsterpartiet Foto: TT-bild

1. Det finns inte något enskilt förslag. Vår ekonomiska politik innebär stora investeringar där behoven är stora: Äldreomsorg, sjukvård, bostadsbygge, skola, energiomställning, kollektivtrafik, forskning. Det skapar fler jobb, av många olika slag, och det är också sätt för fler ungdomar att få jobb.

2. För den som inte har motsvarande gymnasieutbildning är det oftast en viktig sak att skaffa sig det.

Marie-Louise Wernersson, kommunstyrelseordförande i Falkenberg, Centerpartiet

Marie-Louise Wernersson, kommunstyrelseordförande i Falkenberg, Centerpartiet Foto: TT-bild

1. Vi vill göra det enklare och billigare för företagare att anställa. Då blir det fler jobb.

2. Nätverka och sök kontakt där du vill jobba. Fråga om att ta en kaffe eller luncha. Enda möjligheten att få ett ja, är att först fråga.

Jennie Nilsson, Socialdemokraterna

Jennie Nilsson, Socialdemokraterna Foto: Privat

1. Det absolut viktigaste för att ungdomar ska komma in i arbete är att man har en avslutad och relevant gymnasieutbildning. Det samarbete som finns mellan skolan och näringslivet måste utvecklas. Framför allt är det viktigt att yrkesgymnasieutbildningar hela tiden utvecklas för att matcha näringslivets förväntningar.

2. Ta emot och sök upp alla kontakter du kan få. Alla erfarenheter är bra och det är därför viktigt att ta alla chanser som ges i form av till exempel praktik och sommarjobb. Se till att utnyttja de verktyg som faktiskt finns för unga, som till exempel skolan och arbetsförmedlingen erbjuder.

Bengt Eliasson, riksdagsledamot Liberalerna

Bengt Eliasson, riksdagsledamot Liberalerna Foto: Liberalerna

1. Det är företag och inte det offentliga som skapar arbetstillfällen. Liberalerna vill därför göra det enklare och mer åtråvärt för företag att anställa. Genom regelförenklingar för företag, höjt RUT-avdrag och en ny anställningsform – inträdesjobb, ger vi incitament för företag att anställa fler.

2. Det enkla svaret är att antingen söka jobb eller studera vidare. Arbetsmarknaden skriker just nu efter arbetskraft och flera arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens. Därför skulle jag rekommendera unga att kontakta företag i ens ort och se ifall de behöver ett par extra händer.

Larry Söder, riksdagsledamot Kristdemokraterna

Larry Söder, riksdagsledamot Kristdemokraterna Foto: Kristdemokraterna

1. Sänka trösklarna till sitt första jobb är en bra väg att gå, det vill säga göra det enklare att komma in i arbetsmarknaden.

Ett sätt är introduktionsanställning, som är en form där man får lite lägre lön men möjlighet till utbildning på arbetsplatsen.

2. Var framåt, positiv och sök upp företag för att visa dig intresserad. Ett jobb som erbjuds kan vara vägen till arbetslivserfarenhet och ett fast jobb längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet