Stefan Löfven kommer att gå till historien som den socialdemokrat som valts till statsminister inte mindre än tre gånger, och som blivit nedröstad lika många gånger.
Hans tid vid makten har varit turbulent, med extraval och olika överenskommelser som fallit. Trots alla motgångar så har Stefan Löfven lyckats sitta kvar vid makten, konstaterar Anna Kinberg Batra, före detta partiledare för Moderaterna.
– Det får man ge Stefan Löfven. Han har ju suttit i sju år, trots alla de här motgångarna, säger hon i SVT:s Agenda, och fortsätter:
– Jag träffade honom härom veckan, då fick jag en kram. Det är lite typiskt Stefan Löfven som person. Men bakom det döljer sig en ganska slipad maktspelare naturligtvis.
”Tänker inte sätta mig på läktaren”
Löfven själv håller dock inte med om att han är en maktspelare.
- Det låter ju som att jag vill ha makt bara för maktens egen skull. I en besvärlig parlamentarisk situation så är jag naturligtvis beredd att titta på vad det finns för möjligheter. Jag tänker inte bara sätta mig på läktaren och säga: Det här blir för svårt, nu får någon annan ta hand om det här.
Efter valet 2018 var det parlamentariska läget svårt. Priset för att få Centerpartiet och Liberalerna att byta sida var skattesänkningar för de rikaste och uppluckrad arbetsrätt i Januariavtalet.
”Håller ord”
Christer Nylander, riksdagsledamot för Liberalerna, var gruppledare för L under perioden när Januariavtalet förhandlades fram.
– Han håller ord. Det underlättar ju förhandlingarna att man vet att det som diskuterades senast är där vi utgår från. Att vi inte börjar om hela tiden.
– För en socialdemokrat att gå med på det programmet så tyder det på att man är väldigt pragmatisk och kanske också prestigelös.
Vad säger då Stefan Löfven själv om sin tid vid makten? Stolt men inte nöjd?
- Jag är stolt, du kan aldrig vara nöjd och säga: nu har allting gjorts, det kommer aldrig att ske. Men jag är stolt ändå.
Se hela inslaget i SVT:s Agenda 21.15.