• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Löfven på sitt sista EU-toppmöte: ”Kommer inte sakna nattmanglingarna”

Uppdaterad
Publicerad

Avgående statsminister Stefan Löfven kliver på fredagen ut från sitt sista EU-toppmöte. Vad kommer han då sakna mest? Bland andra Tysklands Angela Merkel. Och vad kommer han sakna minst? Nattmanglingarna. 

- Det kommer jag inte att gråta över, säger Stefan Löfven. 

“Det har inte riktigt sjunkit in” att det sannolikt är hans sista toppmöte, säger Stefan Löfven men kallar det en otrolig förmån att ha varit en del i utvecklingen av EU:s politik. 

– Sedan kommer jag inte att sakna nattmanglingarna till klockan 4-5 på morgnarna. Det kommer jag inte gråta över. Men det känns lite speciellt.

Han berättar också att det finns de EU-kollegor han kommer sakna lite extra. De nordiska ledarna samt Portugals António Costa och Spaniens Pedro Sánchez nämner han specifikt. Och Tysklands Angela Merkel tycks ha varit en alldeles särskilt uppskattad kollega.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete som länder, men också personligen uppskattar jag verkligen henne, säger Stefan Löfven till SVT:s Europakorrespondent.

Migrationen svåraste frågan

Som den allra svåraste frågan under hans 66 avverkade möten nämner Stefan Löfven migrationen och flyktingkrisen 2015. 

– Den var väldigt svår. Den tog många möten och mycket tid. Det fanns ingen riktig uppslutning om att ta ett gemensamt ansvar. 

Han tar upp sitt uttalande från hösten 2015 om att “mitt Europa bygger inga murar” och konstaterar att det inte blev så.

– Europa ska inte bygga murar, men hjälps vi åt så klarar vi av det. Nu blev det inte riktigt så. Jag beklagar det.

Bråk med Polen

Veckans möte skulle handla om pandemin och energikrisen men efter att ett “rättsstatsbråk” med Polen blossat upp så har stora delar av mötet överskuggats av den frågan. 

Polens konstitutionsdomstol beslutade nyligen att polsk rätt trumfar EU-rätt, något som provocerat EU. Beslutet har skapat debatt om vilka verktyg som kan användas för att sätta press på Polen.

Stefan Löfven vill inte uttala sig om vilka verktyg han helst vill se men lyfter möjligheten att använda den nyligen införda villkorsmekanismen – som är en möjlighet för EU att hålla inne bidrag om ett land inte följer rättsstatsprincipen. 

- Ytterst är detta en tillitsfråga, vi måste kunna lita på varandra och att vi står upp för de här grundläggande värderingarna och reglerna. Spricker den tilliten, så spricker marknaden och då vet vi att alla, inklusive Polen, är illa ute, säger Stefan Löfven. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.