Oavsett vem som väljs till statsminister väntar med största sannolikhet en fortsatt stökig mandatperiod, skriver Mats Knutson. Foto: Pontus Lundahl, TT/ Claudio Bresciani, TT

ANALYS: Politisk akrobatik krävs av nästa statsminister

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nästa svenska statsminister kommer att tvingas ägna sig åt politisk akrobatik på högsta nivå för att kunna sitta kvar. Oavsett vem som blir statsminister nästa vecka väntar en mandatperiod med stora utmaningar och svåra prövningar.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Knappast något har läckt ut om de regeringsförhandlingar som förts under jul- och nyårshelgerna mellan partierna. Några nya besked gavs heller inte på torsdagen efter Stefan Löfvens och Ulf Kristerssons möten med talmannen.

Med tanke på att Centerpartiet och Liberalerna i helgen ska fatta beslut om vilken av statsministerkandidaterna de tänker stödja är det dock rimligt att anta att det redan nu finns ett i praktiken färdigt förhandlingsresultat. Det som nu pågår är snarare interna förankringsprocesser i Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringsbildning

Med höstens turer i färskt minne då Centerpartiet i sista sekund hoppade av en uppgörelse med Socialdemokraterna vågar dock ingen ta ut någon seger i förskott, eller inte ens andas om det. Sådana antydningar skulle riskera att omedelbart slå tillbaka och kanske omöjliggöra ett godkännande av det partiledarna kommit överens om.

Mycket talar för ny regering nästa vecka

Är det då säkert att Sverige verkligen får en statsminister nästa vecka? Nej, inte alls. Med tanke på det oklara parlamentariska läget ska vi inte helt räkna bort möjligheten att en statsministerkandidat återigen röstas ner av riksdagen.

Däremot tycks de flesta av partierna nu vara inställda på att den planerade statsministeromröstningen på onsdag i nästa vecka ska resultera i en ny regering. Att driva frågan till en fjärde omröstning betraktas som ett vågspel, eftersom det skulle kunna leda till att ett extra val utlöses, och det vill de flesta av partierna absolut inte ha.

Allt detta talar alltså för att Sverige får både en ny statsminister och en ny regering nästa vecka. Dessutom: Centerpartiet och Liberalerna som har nyckelroller i detta drama trängs allt hårdare av opinions- och förtroendesiffror och är idag sannolikt mer villiga att kompromissa än i höstas.

Beslut från C och L i helgen

S-ledaren Stefan Löfven hoppas att de ytterligare eftergifter han gått med på när det gäller bland annat arbetsrätt och landsbygdspolitik ska vara tillräckliga för att i slutändan få med sig Centerpartiet och Liberalerna på tåget.

M-ledaren Ulf Kristersson försöker på sin sida konstruera en sorts regeringsmanual som ska övertyga Centerpartiet och Liberalerna om att en M-ledd regering inte kommer att ge Sverigedemokraterna något inflytande över politiken.

I helgen kommer både Centerpartiet och Liberalerna att fatta slutgiltigt beslut i frågan inför måndagens talmansrunda då alla partiledare inför talmannen ska berätta vilken kandidat de stödjer.

Stökig mandatperiod väntar oavsett

Oavsett vem som väljs till statsminister på onsdag väntar med största sannolikhet en fortsatt stökig mandatperiod i riksdagen. Svårigheterna att bilda regering har tydligt visat hur svårt partierna har att orientera sig i det nya politiska landskapet. Ett annat tydligt exempel på detta är att riksdagen i höstas sade nej till Ulf Kristersson som statsminister samtidigt som den röstade igenom Moderaternas budgetförslag.

En rödgrön regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna skulle innehålla betydande politiska spänningar mellan partierna i frågor som rör exempelvis ekonomi, skatter, jobb och integration. Det här skulle få ytterligare sprängkraft om svensk ekonomi är på väg in i en lågkonjunktur, vilket många bedömare tror.

Omvänt skulle också en M-ledd regering få en stökig resa i riksdagen. Även om Sverigedemokraterna i en omröstning skulle släppa fram Ulf Kristersson som statsminister kommer partiet självklart att kräva politiskt betalt av en sådan regering. Det har dessutom SD-ledaren Jimmie Åkesson varit mycket tydlig med. Det skulle i sin tur omedelbart skapa spänningar mellan de borgerliga partierna och ytterst kunna tvinga en sådan regering att avgå.

Oavsett vem det blir kommer alltså en ny statsminister att få räkna med både turbulens och osäkerhet, nedröstade förslag, avgångskrav och sannolikt också regeringskriser. Frågan är om någon av dem ens kan räkna med att sitta tiden ut till nästa ordinarie val. Som aldrig förut i modern tid kommer således nästa svenska statsminister att tvingas ägna sig åt avancerad politisk akrobatik för att hålla ihop sitt regeringsunderlag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildning

Mer i ämnet