Senast vargarna räknades förra vintern fanns cirka 460 individer. Det är för mycket anser en majoritet i riksdagen. Det är också över den referensnivå Naturvårdsverket slog fast 2019 på drygt 300 vargar. Regeringen vill nu minska stammen till 170-270, vilket riksdagen beslutade redan 2013, med sikte på den lägre nivån.
– Vi har betydligt fler vargar nu i Sverige, och då är det bra att man ökar jakttrycket, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som själv överväger att delta i vargjakten.
Det kan bli 75 i år, borde det öka ytterligare?
– Det får vi se.
Men kan man ha ett politisk mål om man inte är säker på att det går att genomföra?
– Vargstammen har ökat och det har påverkat väldigt många människor på landsbygden, hur man kan hålla djur och vår livsmedelsförsörjning. Det finns en bred politisk enighet om att minska, men vi ska göra det rätt så att vi inte får bakläxa.
SD vill öka
Även Sverigedemokraterna vill öka jakten.
– Det behöver skjutas betydligt mycket mer varg, 75 är för lite. Personligen tycker inte jag att vi behöver ha någon varg i Sverige, sedan har ju partiet en annan åsikt. Det fanns en orsak till att man tog bort vargen en gång i tiden, säger Magnus Persson, som är SD:s talesperson i jaktfrågor och även han ska möjligen jaga varg i vinter.
”Dags att leverera”
Efter att Miljöpartiet lämnade regeringen svängde Socialdemokraterna och lovade inför valet i höstas en kraftig minskning av antalet vargar enligt det tidigare riksdagsbeslutet, och gav Naturvårdsverket i uppdrag till 2024 att utreda om det är möjligt.
– Nu ska vi följa upp vad myndigheterna kommer tillbaka med, men klart är ju att både nuvarande och förutvarande regering är eniga om att vargstammen behöver minska, säger Peter Kullgren (KD), utan att vilja slå fast i nuläget vad som är en lagom nivå.
Sverigedemokraterna vill se ett snabbare beslut från regeringen.
– Det var en viktig fråga för dem i valrörelsen, nu är det upp till dem att leverera och verkställa beslutet, säger Magnus Persson (SD).
Miljöorganisationer och Miljöpartiet har tidigare kritiserat det lägre målet som ovetenskapligt.