Kroatiska Dubrovnik har försökt begränsa antalet turister genom att inte ge tillstånd till kryssningsfartyg att lägga till där. Foto: Andy Newman / TT / AP

Populära turistorter har tröttnat på besökarna – ”Man tycker att det har gått för långt”

Uppdaterad
Publicerad

Stopp för kryssningsfartyg och begränsade möjligheter för lokalbefolkningen att hyra ut sina hem – flera städer i Europa jobbar nu aktivt för att minska antalet turister.

Befolkningen i flera populära orter runtom Europa har tröttnat på de stora mängderna turister som årligen kommer på besök. I Barcelona där antalet besökare ökat från 1,7 miljoner år 1990 till 32 miljoner förra året har lokalbefolkningen protesterat genom att utsätta turistföretag för sabotage, och turistbussar för rökgranter. Anledningen är att turisterna tränger ut lokalbefolkningen, säger Per J Andersson, redaktör för resetidningen Vagabond.

– Man vill ha turism, men man tycker att det har gått för långt. Turisterna har trängt ut lokalbefolkningen. Man får inte plats på La Rambla eller saluhallen, man kan inte handla sin mat. Fastighets- och bostadspriser går upp när entreprenörer köper upp hus för att göra om dem till turistlägenheter.

Begränsar kryssningsfartyg

Barcelona har bland annat infört böter för alltför lättklädda människor i staden. Kroatiska Dubrovnik, som fått en rejäl turistökning efter att tv-serien Game of Thrones spelades in där, har försökt begränsa antalet turister genom att inte ge tillstånd till kryssningsfartyg att lägga till där. Dessutom får endast 8 000 besökare om dagen gå innanför murarna och se den berömda stadskärnan.

En annan vanlig åtgärd är att begränsa lokalbefolkningens möjligheter att hyra ut sina bostäder till turisterna.

– I Barcelona har man prioriterat båtar som börjar och slutar sin resa där. Då stannar turisterna och bor på hotell och spenderar lite mer pengar. Minst hållbara är turisterna som kommer över dagen, bor på sitt kryssningsfartyg och spenderar relativt lite pengar i staden.

Per J Andersson menar att en lösning på problemet är att vi i fortsättningen semestrar på mindre populära orter och åker till något vid sidan om.

– Vi kanske kan fortsätta resa i det antal vi gör i dag, men vi måste förändra vårt beteende. Vi måste flyga mindre och sprida ut oss mer. En bra sak att göra är att bo på mindre pensionat och kanske hemma hos människor, istället för de stora kedjorna, för att sprida ut våra turistpengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.