• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anna Ramsten, ordförande i Polisförbundet region mitt, vill se rejält höjda löner för att öka antalet polisanställda. Hon menar att polisens löner släppar efter andra statligt anställda. Foto: SVT

Pratet om fler poliser har inte gett fler anställda

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som politiker bjuder över varandra när det gäller hur många fler poliser som ska anställas de närmaste åren, så tappar myndigheten medarbetare. Och 2017 var inget bra år för region mitt.

Socialdemokraterna siktar på 10 000 fler poliser i landet till 2024. En utmaning, speciellt som utvecklingen sett ut under senare år. I region mitt har antalet poliser minskat under flera år. Mellan 2016 och 2017 var tappet procentuellt störst i hela landet i region mitt, minus 3,2 procent.

Efter 27 år hoppade Pia Johnson av från polisen. Hon hade då haft ett flertal olika tjänster och blev attraktiv för en annan myndighet. Och förklaringen till bytet är enkel:

Val 2018 – #dinröst

– Jag fick mer i lön, säger hon.

Och högre löner tror Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet i region mitt är det som krävs.

– Vi blöder och klarar i dag inte av att fylla på i den takt som folk slutar. Vi behöver höja lönerna överlag och förbättra arbetsmiljön, säger Anna Ramsten.

Svag uppgång 2018

Antalet poliser ökade första kvartalet 2018 men fortfarande, för att nå upp till 2015 års siffror, så fattas det 52 poliser.

Carin Götblad, regionpolischef, är väl bekant med siffrorna och fokuserar nu på att få fler poliser till landets utbildningar.

Carin Götblad, regionpolischef, vill satsa hårt på att locka fler till polisutbildningarna. Foto: TT

– Från min sida gäller det att se till att fler blir antagna och fler stannar kvar på utbildningarna – att det ska bli lättare att söka.

Men om poliser slutar i samma takt som i dag så kommer ju regeringens mål om 10 000 fler anställda inom polisen bli svårt att nå. Vad ska göras åt polisernas löner?

– När det gäller politikerna så tror jag att vi alla noterar löften och skriver ner dem, säger Carin Götblad.

Vill värva tillbaka

Anna Ramsten på Polisförbundet betonar vikten av att försöka värva tillbaka dem som slutat och gått till andra yrken, och visst kan Pia Johson tänka sig att komma tillbaka.

– Jag är polis i själ och hjärta. Polisen är en grundpelare till att en demokrati ska fungera.

Så vad krävs?

– En högre lön.

Lägsta polistätheten på tio år – var femte utbildningsplats står tom

Sedan 2010 har antalet poliser i förhållande till befolkningen minskat. Polistätheten är nu den lägsta på tio år. 2017 fanns det 195 poliser på 100 000 invånare.

2017 ökade antalet civilanställda inom polisen jämfört med året innan. Men antalet poliser minskade. Av de 905 poliser som slutade 2017 var mer än hälften inte pensionsrelaterade avgångar.

Just nu står mer än var femte utbildningsplats tom. När antagningen till vårterminen var klar stod 176 av de 800 utbildningsplatserna tomma.

Källor: Polisen och Polisens årsredovisning 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet