Ta reda på vilka partier som tycker som du med hjälp av SVT:s valkompass. Foto: Alexa Suter/Unsplash

Premiär för SVT:s valkompass inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 maj är det dags för Europaval – känner du att du har koll på de viktigaste frågorna? Om inte kan du ta hjälp av SVT:s unika valkompass.

– Det här är ett otroligt lätt och lekfullt verktyg för att ta reda på var partierna står i EU-frågor, säger Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter.

SVT satsar stort för att ge dig den bästa bevakningen inför EU-valet den 26 maj.

Under de kommande veckorna arrangeras bland annat utfrågningar och debatter med kandidaterna – och nu är det alltså premiär för SVT:s valkompass.

EU-valet 2019

Den är snabb och enkel – här kan du svara på ett 30-tal frågor och sedan jämföra dina svar med politikernas. 

– Man kommer kunna matcha sina åsikter med alla nio partier som i dag finns representerade i parlamentet och de kandidater som finns på deras listor, säger valkompassens projektledare Kristofer Sjöholm.

Kolla vilket parti som passar dig

Resultatet visar hur väl dina svar stämmer med de olika partiernas åsikter och du får veta vilket parti som kan vara intressant för dig.

– Vi ser valkompassen som ett roligt men ändå seriöst sätt för läsarna att ta till sig EU-politik. Många anser själva att de har dålig koll och vi vill hjälpa dem att bli mer intresserade, säger Kristofer Sjöholm.

”Många tycker det är kul”

Fokus i kompassen ligger på sakfrågor snarare än politiska utspel och spänner över flera ämnesområden.

Frågorna handlar bland annat om försvar, miljö och klimat, sysselsättning och sociala frågor, migration och flyktingar samt EU:s framtid. Här finns också frågor som handlar om hur mycket makt EU bör ha.

– Vi ser det här som ett bra komplement till SVT:s övriga valbevakning. Vi vet att många tycker att det här är ett kul sätt att ta till sig politik på, säger Kristofer Sjöholm.

Fakta om valkompassen

  • I EU-valkompassen kan du matcha dig mot alla de svenska partier och deras kandidater som idag finns representerade i EU-parlamentet. Totalt sitter nio svenska partier i EU-parlamentet. Förutom de åtta riksdagspartierna fick även Feministiskt initiativ en representant 2014 efter att partiet då fått 5,5% av rösterna.    
  •  Valkompassen består av 33 stycken frågor som du som väljare tar ställning till för att sedan bli jämförd med partierna och deras kandidater. Du kan också läsa mer om vilka frågor som partierna och kandidaterna tycker är de viktigaste i valet och få länkar till sidor där du kan få veta mer om deras politik.  
  • Frågorna i valkompassen har valts ut under vintern och våren 2019 ur ett stort material på över 100 stycken frågor. De har sedan testats på såväl kandidater, väljare och EU-experter och begränsats till de 33 som nu ingår i valkompassen. Även partierna har i ett tidigt skede fått bidra med de frågor som de tycker är viktiga i EU-valet.   
  • Kriterierna för de valkompassfrågor som är kvar är att de ska vara partiskiljande, aktuella i den politiska debatten och vara lätta att förstå även för de väljare som inte är så insatta i EU-politik.  
  • Vi har lagt stor vikt vid att skriva faktatexter som sätter frågorna i ett sammanhang och har även gett stort utrymme för partierna att kunna argumentera för varför de tycker som de gör.  
  • För datainsamling, frågeurval och testning av frågor har SVT tagit hjälp av den politiskt neutrala nättidningen Altinget.se som har en lång erfarenhet av att ta fram valkompasser från sin verksamhet i Danmark.  
  • SVT sparar inga logg-filer där personlig information (som t ex IP-nummer) kopplas samman med enskilda svar eller matchningsresultat i valkompassen. Däremot lagras svaren temporärt under 24 timmar i den webbläsare som besökaren gjort valkompassen med. Vi erbjuder dock möjligheten att rensa även denna information i botten på resultatsidan för den som vill det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet