Foto: TT

Pressfotograferna oroliga för fler fotoförbud

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen som försvårar räddningsarbete med sitt fotograferande på olyckplatser blir allt mer utbrett och kritiserat fenomen. Ambulansförbund önskar ett förbud, men Pressfotografernas klubb ställer sig starkt emot ett sådant förslag. – Vi är oroade för vad som händer med det fria samhället, säger ordförande Mia Karlsvärd.

Under senare tid har polis och räddningstjänst reagerat starkt på att förbipasserande och vittnen till olyckshändelser i stället för att hjälpa till i räddningsarbetet plockar fram sin mobiltelefon eller kamera för att fotografera och filma händelsen. I vissa fall blir personer så närgångna att de hotar själva räddningsarbetet.

Det senaste exemplet gäller en svår trafikolycka i Stockholms innerstad i helgen, då polisen fick ägna arbetskraft åt att mota bort folk som tagit sig fram mot olycksplatsen för att ta bilder. Polisen skrev dagen därpå ett upprört inlägg på Facebook om händelsen.

”Skulle du själv, oavsett om det var dina anhöriga i fordonet, få för dig att dra upp mobiltelefonen och börja dokumentera? Vad ska du med bilderna och filmerna till?” skriver man bland annat.

Förslag på förbud

I går gick även Alarm Ambulansförbudet ut med ett förslag om att införa ett nytt brott kallat otillbörlig olovlig fotografering.

– Någonting har blivit skruvat. Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat från en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till, sa förbundets ordförande Henrik Johansson till TT.

Pressfotografer: ”En oroande tendens”

Mia Karlsvärd är ordförande för Pressfotografernas klubb. Hon ställer sig starkt kritisk till ett förslag likt det som ambulansförbundet lägger fram.

– Vi är oroade för vad som händer med det fria samhället om man inför fler förbud. Redan den nya lagen om kränkande fotografen är tecken på en oroande tendens, menar Mia Karlsvärd.

Även Journalistförbundet är inne på samma linje.

− Ett förbud skulle minska öppenheten i samhället. En sådan lagstiftning skulle riskera att skapa en föreställning om att fotografering på allmän plats inte är tillåtet, och öppna för mycket svåra avvägnings- och definitionsproblem av vad som är tillåtet och inte tillåtet för såväl privatpersoner som yrkesfotografer, säger Ulrica Widsell, ordförande för Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, i ett pressmeddelande.

”Etiken är viktig för journalister”

I polisens inlägg på Facebook riktade många av kommentarerna från läsarna mot media, som man anser ligger bakom och spär på benägenheten att vilja ta bra bilder av olyckor. Särskilt kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen anklagas för att hetsa på stämningen.

− Att uppmuntra allmänheten att skicka in sina bilder kan vara problematiskt. En person som inte är yrkesverksam journalist kanske utger sig för att fota för ett medieföretag och samtidigt hindrar en räddningsaktion. Det riskerar att sätta den journalistiska trovärdigheten på spel. Etiken är viktig för journalister och publicister, säger Ulrica Widsell.

Aftonbladet: ”En viktig del i samhället”

På Aftonbladet säger ställföreträdande ansvarig utgivare Lena Mellin att det är bra om allmänhet skickar in nyhetsbilder till tidningen.

– Men det betyder inte att man skall stå i vägen, och absolut inte hindra räddningstjänsten och polisens arbete.

Tanken på fotoförbud på olycksplatser tycker hon inte om.

– Ett totalförbud tycker jag vore väldigt olyckligt. Det är en viktig del i samhället att man kan ta bilder på saker och ting. 

Aftonbladet kritiseras också för att uppmana folk att skicka in bilder från olyckor, där man på hemsidan lockar med 10.000 till månadens bästa bild, och 50.000 för årets bästa bild.

– Vi betalar bara hundralappar, säger Lena Mellin.

Men det står om 10.000 till månadens bild?

– Ja, men då är det en andra publicering där man vunnit en omröstning.

Expressen: ”Gäller aldrig en bild på trafikolycka”

Karolina Westerdahl bildchef på Expressen poängterar att hennes tidning vill att folk skall komma med tips och nyheter, men inte uppmanar allmänheten skicka in bilder, till skillnad från andra.

De erbjuder visserligen 71717 för årets bästa bild. Men då är det ett pris och inte en vanlig ersättning för ett fotografi, menar hon. 

– Det gäller aldrig en bild på trafikolycka. Där betalar vi oftast 528 kronor plus skatt, det handlar om upphovsrättslig ersättning, och det är vad Bildleverantörernas förening har som miniarvode, säger hon.

Även SVT kan ibland erbjuda pengar för bilder till exempel från olyckor. Ansvarig utgivare Ulf Johansson menar att SVT bara är intresserade vid riktigt stora olyckor, men han tycker medias roll kan vara problematiskt.

– Det finns skäl för media att vara självkritiska och fundera på om vi uppmanar till ett beteende som kan vara sjakalaktigt, där folk hellre står och gottar sig i att fotografera olyckor istället för att hjälpa till, säger Ulf Johansson.

Yrkesetik måste ”sippra ner”

Pressfotografernas önskan är att de etiska regler som finns för yrkeskåren, liksom de som finns hos journalister överlag, behöver följas inte bara av pressfotografer utan även måste ”sippra ner” till allmänheten.

Mia Karlsvärd är också orolig för hur debatten påverkar medlemmarnas möjlighet att arbeta, men tror inte alls på någon särbehandling för professionella fotografer.

– Nej, alla måste bete sig juste, oavsett om man är pressfotograf eller allmänhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.