Trafikverket och Transportstyrelsen får nu i uppdrag att stärka skyddet för järnvägs- och kollektivtrafik meddelar infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) på en pressträff. Foto: Lars Schröder / TT

Ministern: Sitt inte med lurar i öronen

Uppdaterad
Publicerad

Nya åtgärder ska tas fram för att stärka säkerheten i tåg- ochkollektivtrafiken. Ansvarig minister uppmanar resenärer att varavaksamma.

– Mitt tips i det här mycket allvarliga läget är att intesitta med lurar i öronen, säger infrastrukturministerAndreas Carlson (KD).

Ingen i Sverige ska vara rädd för att resa, konstaterar infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) på en pressträff.

– Den ökade hotbilden kan påverka många olika delar av samhället. Inom transportområdet är det en given utgångspunkt att resenärer ska kunna känna sig trygga när de reser kollektivt, säger han.

I juli gav regeringen flera myndigheter i uppdrag att utveckla och intensifiera säkerhetsarbetet med bakgrund mot den ökade hotbilden. Transportstyrelsen omfattas av det uppdraget.

På måndagsmorgonen hade Carlson ett möte med ledningen för Trafikverket och Transportstyrelsen, två myndigheter där säkerhetsnivån är hög sedan tidigare. Då diskuterades bland annat säkerheten på järnvägen.

Uppmanar att anmäla avvikelser

Myndigheterna får nu ytterligare uppdrag som rör just säkerheten i tåg- och kollektivtrafiken.

Vilka konkreta åtgärder det handlar om får utredningen visar, fortsätter Carlson.

–  Men exempelvis i Storbritannien finns det krav på förvaltare på stationsområdet att ha kontroll på sin personal, och att utbilda sin personal. Exempelvis cafépersonal, säger han.

Carlson uppmanar allmänheten att leva sitt liv som vanligt, men med en större grad av vaksamhet. Saker som avviker från det normala i kollektivtrafiken ska anmälas direkt, säger ministern. Han uppmanar resenärerna att vara vaksamma på det som händer runtomkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.