Läkaren Mikael Nordfors har varnats ett flertal gånger för sina alternativa behandlingsmetoder. Foto: Danmarks Radio

Prickas gång på gång – ändå kan läkaren fortsätta att arbeta

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har den svenske läkaren Mikael Nordfors anmälts för en rad felbehandlingar av patienter i bland annat Sverige och Danmark. Nu har de danska myndigheterna stoppat hans verksamhet, men ändå kan han vara verksam i Sverige, rapporterar Danmarks Radio.

De senaste 20 åren har Mikael Nordfors arbetat i Danmark, Norge och Sverige. I Sverige blev han anmäld upprepade gånger av patienter och kolleger och varnades flera gånger av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nordfors flyttade sedan till Norge där historien upprepade sig med anmälningar och varningar.

Mikael Nordfors anser att han blivit förföljd av myndigheterna för att han använder andra behandlingar än de etablerade.

Utsatte patient för livsfara

Även i Danmark drog Nordfors på sig anmärkningar. Efter mängder av anmälningar för felbehandlingar stoppade den danska Sundhedsstyrelsen i somras Mikael Nordfors från fortsatt arbete i Danmark.

Detta efter att han utsatt en patient för livsfara efter en behandling på en privat, alternativ klinik i Köpenhamnsområdet, rapporterar Danmarks Radio som granskat Nordfors verksamhet.

I det aktuella fallet skulle Mikael Nordfors ge en patient en bedövningsspruta vid bröstbenet, men stack i stället hål på patientens ena lunga.

Anser sig vara förföljd

Mikael Nordfors har varit under skärpt tillsyn i flera år, och det förklarar han för DR:s Nyheter så här:

– Det pågår en systematisk förföljelse av mig både i Norge, Sverige och Danmark. Nordfors hävdar det finns ett nära band mellan läkemedelsindustrin och vårdens ansvarsutkrävande myndigheter. Enligt Nordfors är det en förklaring till att hans behandlingar som inte är läkemedelsbaserade kritiseras.

Trots att han stoppats i Danmark kan han arbeta vidare i till exempel Sverige. Nordfors är nu verksam som allmänpraktiserande läkare i södra Sverige.

Detta kritiseras av bland annat jurister som pekar på bristande samarbete mellan myndigheterna i de olika länderna.

– Utifrån patientsäkerhetssynpunkt kan man konstatera att det inte fungerar tillfredsställande, säger Mette Hartlev, professor i juridik vid Köpenhamns universitet.

Även den danska Läkarföreningen är kritisk.

– Vi ska ha koll på lagar vi har, de är till för patientsäkerheten, säger danska läakarföreninges ordförande, Andreas Rudkobing.

Följer inte med

Reglerna i Norden är sådana att en läkare som uppfyller respektive länders krav för en läkarlegitimation har rätt att arbeta i valfritt nordiskt land. Däremot följer uppenbarligen inte detaljer om kritik eller varningar automatiskt med mellan länderna.

När hans danska läkarlegitimation drogs in skickades ett kortfattat meddelande om detta till Socialstyrelserna i Sverige och Norge, men i meddelandet framgick inte bakgrunden till avstängningen och det innehöll heller inte några uppgifter från den omfattande utredningen mot Nordfors. Detta följer inte de överenskommelser som gäller.

– Länderna i Norden har kommit överens om att underrätta varandra när en läkares legitimation dras in, också om bakgrunden för indragandet. Detta för att länderna ska kunna värdera om det finns anledning att upprätta ett ärende mot läkaren även hos dem, säger Kent Kristensen, juristlektor vid Syddansk universitet.

SVT har sökt Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg, IVO, samt sjukvårdsminister Gabriel Wikström, men ingen ansvarig har gått att nå för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.