• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Priserna på bostadsrätter ligger still

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av stigande priser och budgivningar som fått köparna att låna ännu mer än vad de tänkt sig, har läget nu ändrats under hösten. Utbudet på bostäder har ökat och det kan ofta ta längre tid att sälja än tidigare.

– Det har smugit sig in lite mer osäkerhet, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling i Stockholm.

Enligt den senaste statistiken för Mäklarstatistik steg villapriserna den senaste månaden med en procent, men priserna på bostadsrätter låg helt stilla.

Mäklarna talar i dag om att det är köparens marknad. Det är det diskussionen om minskade ränteavdrag, höjda amorteringskrav och kanske stigande räntor som påverkar.

– Marknadspsykologin har förändrats, man är lite osäker på vad som kommer att gälla framöver. Det är avvaktande och svårare att få ihop säljare med höga förväntningar med köpare med lägre betalningsvilja. Det har smugit sig in lite mer osäkerhet, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling i Stockholm.

”Förekommer prissänkningar”

Enligt Yvonne Eklund på Svensk fastighetsförmedling i Eskilstuna går försäljningarna långsammare än tidigare.

– Det tar längre tid att få fram lånelöften från banken, man funderar längre tid och när det är ett stort utbud tar man längre tid på sig, säger Yvonne Eklund på Svensk fastighetsförmedling i Eskilstuna.

Magnus Forsberg på Mäklarringen i Umeå har en liknande bild:

– Det är färre budgivningar, bostäderna ligger ute längre tid på Hemnet och det är lite trögare helt enkelt. Det förekommer också prissänkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.