Rekordinflationen, alltså prisökningarna har nu varit i centrum ett tag. Men då har det handlat om de priser du och jag betalat tidigare månader. De senaste veckorna har priset på råvaror fallit kraftigt.
Från toppen, i början på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, är fallet ungefär 25 procent. Då är inte energi medräknat. Oljepriset har samtidigt sjunkit med 20 procent.
Jens Magnusson som är chefsekonom på banken SEB, säger till SVT att det finns två orsaker till prisfallet:
– Det ena är att är den allmänna synen på ekonomin som har blivit dystrare. Fler tror på en lågkonjunktur, och då går det åt mindre råvaror, och då sjunker priset.
Andra orsaken: Utvecklingen i Kina
Jens Magnusson menar att den andra orsaken till prisfallet är utvecklingen i Kina. Där har företagen fått tuffare villkor vilket också bidragit till sjunkande efterfrågan på råvaror.
Det här handlar alltså om det första steget i prissättningskedjan, alltså företagens priser. Ett prisfall har ännu inte nått våra privata plånböcker.
– Ett par led senare så kan det också påverka konsumentpriserna, det vi menar med inflation. Men det tar ett antal månader innan det slår igenom, säger Jens Magnusson.
Bra nyheter för bolånetagare
Men det finns bra nyheter utöver att prisfallet indikerar sämre ekonomiska tider. Förväntningarna på räntehöjningar har också dämpats då priserna inte ser ut att stiga lika mycket som man befarat. Något Riksbanken bekämpar med just räntehöjningar. Det har fått banker att sänka räntan på de längre bolånen.
– På sikt så kommer det här att sänka trycket på centralbankerna att höja räntan. Det kan vara bra nyheter för inte minst alla bolånetagare, menar Jens Magnusson.