Partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) är alla på plats i Israel för att fira Bindefeld, men huruvida de betalade för resorna själva eller blev bjudna är inte fastställt.
Nu vill Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på mutor och korruption, att en åklagare utreder resorna.
– Det är rimligt att en åklagare tittar på detta, om det kan vara fråga om mutbrott, säger han till Aftonbladet.
Ännu ingen anmälan
Anledningen är att det kan röra sig om en bjudresa då Bindefeld i en tidigare intervju med Expressen har sagt att han betalar för alla sina gäster på resan.
Ulf Kristerssons pressekreterare uppger i ett sms till tidningen att partiledaren betalade resan till Tel Aviv själv men i övrigt blir bjuden. Busch Thors pressekreterare kan inte svara på om KD-ledaren har betalat för resan själv eller blir bjuden.
På torsdagseftermiddagen hade ännu ingen anmälan om mutbrott kommit in till Riksenheten för korruption, enligt Kim Andrews, chefsåklagare vid enheten.
– Det räcker inte med att någon säger att det är det är ett brott, det måste finnas något konkret som visar på att det faktiskt är så, säger Kim Andrews.
”Inte förbjuden att ta emot gåvor”
Hur troligt är det att det här utreds om det kommer in en anmälan?
– Det är ganska låg tröskel, men det ska finnas anledning att tro att det handlar om brott, säger Kim Andrews.
Han fortsätter:
– Som politiker är du inte helt förbjuden från att ta emot gåvor. För att det ska vara ett mutbrott måste erbjudandet vara kopplat till personens tjänst och inte till vänskapsrelationen, säger Kim Andrews.
”En olämplighetsaspekt”
Ju längre bort från Micael Bindefeld som Kristersson, Busch Thor och Sabuni är privat, desto mer borde de betala. Det menar Göran Sundström, statsvetare vid Stockholms universitet.
– Att politiker umgås med kändisar är vardag i dag, vi är vana vid att se den typen av umgänge. Men det som kan sticka i folks ögon är att det här klassas som en lyxresa och att de kan misstänka att Bindefeld, om han har bjudit på resan, ska få något i gengäld i framtiden. Och där har makthavarna en särskild plikt att vara noga, säger Göran Sundström.
Tror du att väljarna reagerar på att partiledarna är borta nu när budgeten precis har lagts?
– Nej, kanske inte just över budgeten, men det finns en olämplighetsaspekt i att vara borta från landet när det pågår viktiga debatter, säger Göran Sundström.