För fem år sedan nåddes en toppnotering med 892 inrapporterade fall av ehec – varv 240 av dem var barn under tio år. Sedan dess har antalet fall minskat, men är nu på väg uppåt igen.
Förra året sökte 857 svenskar sjukhusvård efter att ha smittats av ehec-bakterien, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Majoriteten av dem, 68 procent, smittades i Sverige.
Det är ingen slump, tror Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien på Örebro universitet.
Professorn menar att ökningen åtminstone delvis beror på rådande mattrender. Ett exempel är hamburgare som helst ska vara rosa i mitten, enligt receptet. Helt galet, enligt Marie-Louise Danielsson-Tham.
– Köttfärs som inte är genomstekt kan innehålla ehec och det behövs väldigt få bakterier för att man ska bli sjuk – tio bakterier räcker, säger hon.
Högre dödlighet än salmonella
För att bakterierna ska dö krävs det att rätter av köttfärs alltid värmas till 70 grader.
Ehec-bakterien kan finnas i bland annat nöt- och fårkött och är flera gånger smittsammare än salmonella, där det krävs flera hundratusentals bakterier för att man ska bli sjuk.
Ehec har även högre dödlighet än salmonella. Dödsfall i ehec förekommer men är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Barn under fem år och äldre är känsligast för bakterien, men även friska, vuxna kan bli rejält sjuka med blodiga diarréer och utslagna njurar, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Andra smittkällor
Ungefär tio procent av alla som smittas får njurskador, enligt livsmedelsprofessorn. Tidigare trodde man att njurskadorna läkte efter dialys, men numera vet man att det inte alltid stämmer. Ibland blir skadorna bestående.
Även råbiff och andra färsrätter som inte är genomstekta kan innehålla ehec, liksom grönsaker som gödslats med kogödsel med levande bakterier, alltså gödsel som inte har brunnit.
– Det kan räcka med att slicka på fingrarna efter att ha hanterat rå färs för att bli sjuk.
I klippet berättar Marie-Louise Danielsson-Tham om ehec-bakterien och hur du undviker den.