Professorn om regeringsförhandlingarna: ”Är det tyst så är det bra”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två veckor har gått sedan Ulf Kristersson (M) fick uppdraget att bilda en ny regering. Men sedan dess har det varit tyst från de fyra partierna som nu ska komma överens om hur landet bäst ska styras. Flera stora frågor återstår att enas om, tror statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Vi har partier som verkligen vill åt olika håll, men som kanske kan samarbeta på vissa frågor, säger han.

En svensk regeringsförhandling tar i regel en till två veckor. En tidsperiod som under de senaste regeringsbildningarna tänjts på allt mer.

– Det är inte som det var en gång i tiden – ett jättestort socialdemokratiskt block och sen ett borgerligt block. De kanske inte alltid höll samman så väl, men lyckades ändå forma sig, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Men att det är tyst från politikerna kan vi egentligen tolka som ett gott tecken, menar Jonas Hinnfors. Det innebär att det troligtvis nu pågår seriösa förhandlingar, tror han och pekar ut bland annat bistånd och bidragsnivåer som troliga stridsfrågor.

– Är det knäpptyst så har man något att förhandla om. Att alla är överens om att man fortsätter, säger Jonas Hinnfors.

Läckor tecken på kärvande samtal

Men ibland händer det ändå att information sipprar ut genom de annars så tätt stängda dörrarna. I veckan kom exempelvis uppgifter om att Sverigedemokraterna inte vill släppa in Liberalerna i regeringen, enligt källor till Ekot.

När läckor sker under regeringsförhandlingar är det ofta ett tecken på att samtalen kärvar, enligt Jonas Hinnfors. Det används helt enkelt som ett förhandlingsutspel.

– Då släpper man olika ting för att få igång en debatt internt i partierna eller för att sätta press på de andra, säger Jonas Hinnfors.

Vilka är regeringsförhandlingarnas möjliga stridsfrågor? Hör Jonas Hinnfors förklara i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.