”Lokalpolitiker som brottas med problemen idag måste direkt lösa situationen på något sätt”, säger Bo Wennström. Foto: Uppsala Universitet

Gammalt regelverk skapar problem för dagens väktare

Publicerad

Enligt professor Bo Wennström har lagstiftningen inte hängt med kring ordningsvakters och väktares roll i samhället.

– Regelverket är anpassat efter bevakningspersonalens roll på 70- och 80-tal, säger han.

Bo Wennström är professor i rättsvetenskap. Enligt honom blir lagstiftningen ett problem då bevakningspersonal används för att exempelvis patrullera centrumområden i städer, något de inte gjorde när lagstiftningen stadgades. Idag behövs andra typer av befogenheter och utbildning.

– Politikerna har inte velat ta i frågan. För om det framkommer hur det egentligen ser ut uppdagas ju hela situationen. Regelverket är inte anpassat för hur samhället ser ut idag, säger Bo Wennström.

Val 2018 – #dinröst

Att ordningsvakter och väktare används allt mer finns det två förklaringar till, enligt Bo Wennström. Den ena är en lång utveckling som sträcker sig tillbaka till 1960-talet, då en privat marknad för bevakningstjänster växte fram. Den andra har med polisens minskade närvaro att göra.

Lösningen blir bevakningspersonal

Bo Wennström har förståelse för situationen som vissa kommuner befinner sig i när de känner sig tvingade att öka tryggheten, och att lösningen blir ordningsvakter och väktare.

– På nationell nivå pratar man om att lösa ordningsfrågor ur ett långt perspektiv, men lokalpolitiker som brottas med problemen idag måste lösa situationen på något sätt direkt, säger han.

Får medborgarna finna sig i att polisen inte är ute på gatorna på samma sätt som förr och att andra upprätthåller tryggheten?

– Ja, så är det säkert. Men det får man ju inte säga.

Samarbete med Mittuniversitetet

Publiceringen är ett samarbete med tre studenter på Mittuniversitetets journalistprogram. Studenterna har, under sin kurs i grävande journalistik, skrivit artiklar och producerat tv-inslag tillsammans med SVT Västernorrland. Hela deras arbete kommer att finnas på http://www.dcase.se/ 28 maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet