Mannen har återkommande framträtt i tv-program, artiklar och evenemang med utgångspunkt från att han lämnat en kriminell bakgrund bakom sig. Nu sitter han häktad av Solna tingsrätt med restriktioner för bland annat besök och elektronisk kommunikation.
Han misstänks för att under 2020 ha gjort sig skyldig till grov näringspenningtvätt och flera grova skattebrott, brott som kan ge fleråriga fängelsestraff. Själv tillbakavisar han enligt försvarsadvokat Björn Hurtig alla anklagelser.
Styrs från utlandet
Misstankarna gäller affärer som hans bolag gjort med företag i den så kallade mobilhärvan, som betecknats som Sveriges största bedrägerihärva. Fejkade affärer med mobiltelefoner och annan teknik misstänks ha använts för att begära tillbaka stora summor moms från staten som aldrig betalats in.
– Det här är pengar som stjäls ur statskassan. Bara det här ärendet gäller en halv miljard. Det är oerhört mycket pengar, säger kammaråklagare Thomas Hertz som leder förundersökningen.
Försvunnit utomlands
Han beskriver hur man genom utredningarna i härvan hittat ett mönster där svenska bolag styrts från utlandet att genomföra ett slags ekonomiska ”smash’n’grab”-kupper med svindlande summor skattepengar som byte, och där man också utnyttjat möjligheten för företag att skaffa stora skattekrediter utan några särskilda kontroller.
Flera av de misstänkta huvudmännen har redan försvunnit till länder som saknar utlämningavtal med Sverige, och enligt Thomas Hertz finns en risk att dessa aldrig kommer att kunna ställas till svars för sin roll i jättehärvan.
Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.
Mobilhärvan – hundratals bolag, förundersökningar och fängelsestraff
SVT har tidigare visat att mobilhärvan kan inkludera ett par hundra svenska företag. Skatteverket bedömer att cirka 4,5 miljarder skattekronor försvunnit men SVT:s granskning har visat att siffran sannolikt är i underkant. Bara ärendet som Thomas Hertz nu utreder omfattar en halv miljard.
Hos Ekobrottsmyndigheten pågår sedan länge en rad förundersökningar varav flera också lett fram till åtal och domar med långa fängelsestraff.
Mobilhärvan har visat sig ha kopplingar till både organiserad brottslighet och väletablerade aktörer. I fjol rasade medicinteknikföretaget Aegirbios aktiekurs efter att SVT avslöjat kopplingar mellan Aegirbios partners och mobilhärvan, och nyligen visade SVT hur flera av bolagen i härvan fått hjälp av finansbolaget Aros Kapital.
Den tidigare S/MP-regeringen genomförde i fjol en lagändring som gör det omöjligt att lura till sig momspengar med hjälp av just mobiltelefoner, men enligt kritiker var lagändringen alltför mild.