SVT Nyheter har träffat föräldrarna till en av de två 16-åriga pojkar som rånade, misshandlade och förnedrade 18-årige Liam. Både mamman och pappan säger att de inte kan uttrycka hur ledsna de är över att deras son utsatt någon annan för brotten. Men enligt Niklas Långström, barn- och ungdomspsykiater, kan även aktiva föräldrar som vill hindra sina barns brottsliga banor ha svårigheter.
– Föräldrar är alltid viktiga när det gäller barns utagerande och kriminalitet. Sen blir det som illustreras svårare och svårare att hålla kontroll över en äldre tonåring. Det är svårt när det har gått så här pass långt som de här föräldrarna beskriver, säger han.
”Risk att lära dig av andra”
Samtidigt finns det problem med att placera unga brottslingar tillsammans med andra unga som har begått brott.
– Om man placeras på döms till sluten ungdomsvård, så kommer det också innebära en viss risk för att du faktiskt hamnar i en miljö där du kan lära dig av andra. Man går mer och mer mot att försöka undvika att placera folk i den här typen av potentiellt skolande miljöer till att till exempel jobba med fotboja.
Moderaternas ledare Ulf Kristersson menar att ungdomar som begår brott ska frihetsberövas.
– De ungdomar som begår sådana här brott borde inte vara på gatorna över huvud taget. Jag förstår att inlåsning inte alltid hjälper de barn och ungdomar som begår brott, men när de är inlåsta kan de inte begå nya brott. Jag tycker att vi ska ta mer brottsoffrets perspektiv och mindre brottslingens, säger han.
S: Satsa även förebyggande
Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att resurser ska satsas på bland annat polisen och förebyggande åtgärder.
– Det handlar om att vi ska ha en skola som alla ungdomar kan gå i att man har en annan framtid än brottslighet, att vi har fritidsaktiviteter, att man satsar på socialtjänsten.