Kvinnor drabbas oftare än män av stress och utbrändhet. Orsakerna är antagligen flera men en högst trolig anledning är att kvinnor som grupp ofta tar större ansvar, både på arbetsplatsen och i hemmet. Det säger Kerstin Jeding, psykolog vid Stressmottagningen i Stockholm.
– Det kan handla om att fixa blommor eller fika. Det är ofta små grejer, men som tillsammans med jobbet kan bli alldeles för mycket.
Svårt att bedöma tiden
I kvinnodominerade yrken inom till exempel vård och skola är det ofta svårt att bedöma hur tidskrävande arbetsuppgifterna kommer att bli, menar Kerstin Jeding.
– Det handlar om mjuka värden men man har använt samma tänk som man har på en bilfabrik. Hur lång tid tar det att torka någon på toaletten? Man kan inte bara lämna två patienter i sängen för att den första tog tid.
– Vi är för många kvinnor som biter ihop och tänker ”jag fixar det”, istället för att sluta. Men att ställa upp kan bli sjukligt.
Medvetna val
Ansvaret ligger inte bara hos den enskilda personen men det finns några tips till den som har svårt att dra gränser. Kerstin Jeding nämner framförallt två: Prioritera och gör medvetna val.
– Prioritera vilka saker som är värda att lägga det där lilla extra på. Du kanske måste välja att låta det vara lite lortigt hemma eller strunta i att köpa blommor till jobbet.
En tumregel när det gäller jobbet är att det ska räknas som arbetstid om andra förväntar sig att du ska göra det. Undvik att tänka att det inte gills bara för att du gjorde det på vägen till jobbet, tipsar Kerstin Jeding.
– Det farliga är egentligen inte att göra det, det farliga är när vi inte är medvetna om att vi gör det. Det viktiga är att göra medvetna val.
Så söker du hjälp mot stress och utmattning
Kontakta vårdcentralen eller din företagshälsovård. Det kan ta lång tid att återhämta sig från stressjukdomar och därför är det viktigt att söka vård så fort som möjligt.
Genom vårdcentralen kan du få träffa läkare och få prata med en kurator eller psykolog, eller få hjälp av en sjukgymnast/fysioterapeut.
Det finns också öppna psykiatriska mottagningar eller speciella stresskliniker.
Ring 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning och hjälp med vart du kan vända dig. På deras hemsida kan du läsa mer om symptom relaterade till stress.
Barn och ungdomar
Är du under 18 år kan du kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan också vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola.
Föräldrar kan om det gäller små barn kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.