Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När är det egentligen tillåtet att skjuta fyrverkerier, och var? Hör civilingenjören i pyroteknik svara på tre frågor! Foto: SVT, Anders Wiklund/TT

Pyroexperten: Hoppas på fler stadsfyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

Fyrverkerier är något av en vattendelare. Vissa tycker att det är vackert med en pyroshow på nyårsafton, medan andra anser att de borde förbjudas helt och hållet. Ulrika Lindstrand, civilingenjör i kemiteknik och pyroteknik, hoppas att fler städer ska gå över till ordnade stadsfyrverkerier.

– Det finns undersökningar som visar att skaderisken går ner då folk tittar på ett större arrangerat fyrverkeri, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Att skjuta fyrverkerier är en flera tusen år lång tradition och är därför inte något som kommer att förbjudas inom den närmaste tiden, tror Ulrika Lindstrand.

– Det är generellt ett väldigt vackert skådespel, men det ska hanteras av behöriga personer, säger hon och understryker att man inte får skjuta fyrverkerier om man bor i ett bostadsområde eller i en stad.  

Det finns med andra ord bestämmelser att följa – men är de alltid så självklara?

I klippet ovan: Hör Ulrika Lindstrand berätta om vilka regler som gäller för fyrverkerier, om hennes syn på stadsfyrverkerier och om hur skador bäst kan undvikas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.