Halterna av arsenik i ris ökar, främst i det ekologiska, enligt Livsmedelsverket senaste undersökning.
Men du behöver inte sluta äta ris helt och hållet.
– Vi säger inte att man inte ska äta ris. Det är ju gott. Vårt råd är att inte äta mer än sex portioner ris i veckan om du är vuxen, och max fyra portioner i veckan som barn, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Minimera dosen av ris
Rådet är att försöka att välja bort riset vissa dagar i matlagningen, och att inte äta ekologiskt ris varje gång.
– Då minimerar du risken att få i dig för höga doser av arsenik. Du kan välja mathavre, bulgur eller andra spannmål i stället, säger hon.
I Sverige är det inte särskilt vanligt att äta ris varje dag, även om det finns personer som gör det. Trots det anser Livsmedelsverket att det är viktigt att informera om riskerna.
– Det vore fel när vi har vetskap om att livsmedlet innehåller oorganisk arsenik, att vi inte informerar allmänheten om detta ämnet, även om vi inte överkonsumerar ris, säger Petra Bergkvist.
Tips vid matlagningen
Ett tips för att minska arseniknivåerna i riset, enligt Livsmedelsverket, är att koka det i överflöd av vatten.
– Sedan häller du av vattnet när riset är färdigt, då minskar du halterna av oorganisk arsenik. Annars ska du mest tänka på att inte äta ris i överflöd och variera med andra spannmål i din matlagning, säger hon.