Rapporterna om att ris innehåller farligt mycket arsenik kan tyckas skrämmande, men i Sverige äter vi betydligt mindre ris än i Asien där i stort sett alla måltider innehåller ris. SVT Nyheter har talat med en forskare i markvetenskap, som studerat arsenikupptag i risfält i Sydostasien.
– Generellt sett skulle jag inte oroa mig för att äta ris då och då, det är ju de fattiga människorna i risodlingsländerna som är mest utsatta. De får i sig arsenik både från riset, som är deras huvudsakliga föda med upp till 80 procent kaloriintaget, och från vattnet, säger Anke Herrmann som forskar i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Arseniken finns i vattnet
Arseniken finns i berggrunden till exempel i Bangladesh, Kambodja och Vietnam och hamnar i riset när grundvattnet används vid odlingen.
Men i de flesta länder i Asien finns ingen eller lite arsenik i berggrunden och därför är hälsoriskerna där minimala.
Enligt Anke Herrmann var riskerna med att äta ris från de här länderna betydligt större före 90-talet.
– Vi i väst kan sätta vilka gränsvärden vi vill och oroa oss, men utan stor omställning av risodling vad gäller odlingsmetoder till exempel från översvämmad odling till torrlandsodling, risvarianter och så vidare kommer det att fortsätta finnas arsenik i ris, säger hon.
Behöver inte känna oro
Anke Herrmann tycker inte svenskarna behöver känna oro för att äta ris och menar att larmrapporterna är överdrivna.
– Fullkornris har mer arsenik eftersom mycket av arseniken lagras i hyllet och de yttre delarna av riskornet. Att koka ris i extra vatten och hälla bort minskar också effektivt halten. När det gäller barn är det viktigt att följa rekommendationerna men vuxna behöver inte känna oro så länge konsumtionen inte är överdriven, säger hon.