Elexpert Joakim Jonsson i en hall, mobil på laddning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elexperten Joakim Jonsson svarar på hur man laddar mobil och cykelbatteri på ett säkert sätt. Foto: Fredrik Sjögren

Räddningstjänstens varning: Kommer se fler batteribränder i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Laddbara produkter står för mer än var tionde elrelaterad brand i bostad, enligt Elsäkerhetsverkets sammanställning.

Nu varnar räddningstjänsten för att bränderna bara kommer att bli fler.

– Här har vi ett framtida jätteproblem om man inte blir tydligare med att informera om hur du ska göra, säger Carl-Ian Bissmark, enhetschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

I september fick åtta personer föras till sjukhus efter en våldsam brand i Malmö. Ett litiumjonbatteri på laddning på en balkong hade fattat eld.

Batteritypen finns i de flesta av våra laddbara produkter som datorer, mobiltelefoner och elsparkcyklar. Minst 70 procent av bränderna sker under laddning.

Vid brand är risken stor att det blir allvarligt.

– De här batterierna kan komma upp i 800 grader när de brinner vilket gör att det kan börja självantända runtomkring, säger Carl-Ian Bissmark.

Större batterier

I och med att allt fler äger elsparkcyklar och elcyklar har också de större batterierna tagit sig in i våra hem. På flera arbetsplatser, som myndigheter och högskolor, är det förbjudet att ta in batterier till just elcyklar.

Ett tydligt varningstecken är om batteriet börjar svälla.

– Min starkaste rekommendation är att inte tillåta laddning på kvällar, nätter eller när du inte kan bevaka batteriet. För innan det börjar brinna ser du en liten rök och det blir extremt varmt. Då har du tid att agera, säger Bissmark.

Han avråder även från att ladda mobilen, datorn eller andra produkter nattetid.

Temperaturkänsliga

Enligt statistik från Elsäkerhetsverket ökar antalet bränder orsakade av laddbara produkter. Under perioden 2018-2022 stod laddbara produkter för 14 procent av alla elrelaterade bränder med egendomsskada i bostäder.

Bissmark tror att antalet batteribränder kommer bli fler.

– Antalet bränder i dag är i förhållande till andra bränder ganska låg men det ökar. Detta måste vi och användare vara beredda på.

Litiumjonbatterier är temperaturkänsliga, både värme och kyla kan påverka, och det är inte säkert att skadorna visar sig direkt. De är även känsliga för stötar och överladdning.

– Man köpte sin elcykel för 3-4 år sedan, batteriet har blivit utsatt för många laddningar och stötar. Det blir känsligare ju äldre det blir och det är därför vi först börjar se det först nu.

Vad ska vi göra för att stoppa utvecklingen?

Har du koll på grejerna kommer det sannolikt inte hända något. Se till att laddbara produkter och batterier inte är skadade, att de är godkända för den svenska marknaden och CE-märkta. Ladda batterierna enligt tillverkarens anvisningar och ladda under uppsyn dagtid när du är vaken och hemma.

Så undviker du att litiumbatteriet börjar brinna

  • Var uppmärksam på skador på batterier – ett skadat batteri har en större risk att börja brinna. Om produkten börjar brinna sprids en giftig gas som gör att batteriet kan explodera.
  • Ladda på hårt underlag med avsedd och CE-märkt laddare. Ladda inte i till exempel sängen eller nära liknande, brännbara material.
  • Byt ut elektrisk utrustning som har synliga skador, luktar bränt eller låter konstigt. Exempel på skador kan vara trasiga elkontakter eller klämda sladdar. Ett annat varningstecken är om batteriet blir onormalt varmt vid laddning.
  • Undvik om möjligt laddning i hallen. Hallen är oftast din utrymningsväg och den vill du inte blockera vid brand.
  • Om du laddar när du är vaken ökar chansen att lindra skador om olyckan ändå skulle vara framme. Med fungerande brandvarnare kan du tidigt upptäcka en brand. Ha minst en fungerande brandvarnare hemma – gärna fler.

Källa: Elsäkerhetsverket och MSB

Det vet vi om litiumbatteribränder

  • Litiumjonbatterier är uppladdningsbara batterier som används i telefoner, datorer, laddbara trädgårdsredskap, cyklar, sparkcyklar med mera.
  • Trots att själva laddningsmomentet utgör den största risken är det relativt få händelser som rapporteras i relation till hur ofta laddning sker i Sverige. Men om ett batterit börjar brinna kan de vara mer svårsläckt.
  • Laddbara produkter orsakar cirka 12 procent av bränder och brandtillbud i bostad, men står samtidigt för 30 procent av allvarligt skadade.

Källa: Elsäkerhetsverket och MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.