Foto: Scanpix

Rådet efter trissbråken: ”Skriv era namn på lotten”

Uppdaterad
Publicerad

Bråket om trisslottsvinsten mellan en mor och dotter kom till förlikning i rätten. I dag uppmärksammas ett nytt gräl om rätten till en kommande storvinst. Här är juristens råd för att undvika osämja kring lotterivinster.

Den tvist som i medier kom att kallas ”Trisslottstvisten” mellan en mor och hennes dotter löstes i april genom förlikning i rätten. Bråket handlade om rätten till en vinst på 10.000 kronor i månaden i 25 år som dottern skrapat fram i TV 4:s Nyhetsmorgon.

Idag skriver Hallands Nyheter om ett nytt bråk mellan en 70-årig man som tillsammans med en kvinnlig bekant nyligen också skrapat fram tre tv-apparater. Enligt mannen beslutade de att kvinnan skulle få skrapa fram den kommande vinsten i tv-soffan. Nu har mannen anmält kvinnan då hon uppges ha sagt att lotten är hennes.  

Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket, menar att juridiken kring målen avgörs av det som faktiskt beslutats mellan personerna.

– Varken kiosken som sålt lotten eller Svenska Spel kan ha några juridiska synpunkter om vem som äger rätten till lotten. Allt hänger på överenskommelsen mellan personerna som köpt lotten.

– Om ni inte är hundra att ni kommer att vara kompisar om ni vinner en miljon så skriv ett skriftigt avtal innan ni skrapar lotten, säger han.

På Lotteriinspektionen ses inte fallen som något problem.

– Jag är förvånad över problemen. När man vinner på en lott så skriver man sitt namn på lotten och skickar in den till Svenska Spel. Delar man på lotten så skriver man bådas namn, säger Åse Didriksson, handläggare på Lotteriinspektionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.