Ny debatt om amorteringskravet efter räntehöjningen

Uppdaterad
Publicerad

Banker över hela landet har fått ta emot tusentals samtal av kunder som är oroliga för höjda lånekostnader. Detta efter tisdagens besked om en rekordhöjning av styrräntan, och ett amorteringstips från Finansinspektionen som snabbt krävde ett förtydligande.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén reder ut vad som gäller.

Amorteringskravet har alltid varit föremål för en het debatt. Det infördes år 2016 för att svenskar inte ska belåna sig för alltför mycket och för att hålla ner bostadspriserna.

Frågan om att ha kvar eller slopa amorteringskravet har dock varit återkommande.

Pausades tillfälligt

Under coronapandemin pausades amorteringskravet tillfälligt. Efter ett Finansinspektionen i kölvattnet av tisdagens räntehöjning gick ut och tipsade om att bolånekunder kan ringa sin bank för att be om anstånd för att inte behöva amortera, har frågan kommit upp igen.

Särskilda undantagsskäl

Men den här gången handlar det om individuella undantag om det finns särskilda skäl för det, förtydligar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i onsdagens Morgonstudion.

– Här pratas det dock ännu inte om att slopa amorteringskravet, utan om en undantagsmöjlighet som alltid har funnits för de som har svårt att få ekonomin att gå ihop, säger han och fortsätter:

– Men när räntan höjs och många redan står inför skyhöga elräkningar och ökade levnadskostnader, har många sagt att det åtminstone finns anledning till att tänka om gällande amorteringskravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.