Foto: Scanpix.

Rätt gener räddar dig från kräksjukan

Uppdaterad
Publicerad

Februari är den månad då vinterkräksjukan normalt drabbar flest svenskar. Men vissa har lättare att klara sig från kräkningarna.

Rätt gener, en stor portion tur, men framför allt: en god handhygien.

På så sätt går det att undvika att drabbas av en av de mest fruktade säsongssjukdomarna av dem alla: vinterkräksjukan, som normalt brukar härja som värst de kommande veckorna.

Kräksjukan orsakas av calicivirus och bara listan över de symtom som drabbar den olycklige kan få magen att vända sig ett extra varv – illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber.

– Sjukdomen brukar komma väldigt plötsligt och kan innebära kraftiga kaskadkräkningar, säger Lena Sundqqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Hoppet står till att förra året innebar ett ganska intensivt kräkande, vilket brukar resultera i att nästkommande säsong inte blir lika allvarlig. Och hittills ser det hoppfullt ut:

– I år har vi mindre än hälften av antalet inrapporterade fall vi hade vid samma tid förra året, så det ser ut att bli en lugn säsong.

Men generna då, vad har de med saken att göra?

– Cirka 20 procent av befolkningen har en genvariant som gör att viruset inte kan fästa på slemhinnan i tarmen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.