Rätt till riksdagspension efter fallskärmen

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de tidigare alliansministrarna har rätt till inkomstgaranti från riksdagen när fallskärmen tar slut i oktober. För Fredrik Reinfeldt (M) handlar det om 40.000 kronor i månaden fram till 2020 – men det kommer han inte att använda.

– Nej, eftersom jag avser att leva av ersättningar från mitt företag, säger han.

De ministrar som också har en riksdagskarriär bakom sig har rätt till inkomstgaranti. Hur länge beror på ålder och antal år i riksdagen men en del kan få det ända fram till 65-årsdagen.

Riksdagens arvodesnämnd har hittills gett klartecken för inkomstgaranti fram till pensionen för tidigare socialminister Göran Hägglund (KD), förre bostadsminister Stefan Attefall (KD), barn–och äldreminister Maria Larsson (KD) och tidigare biståndsminister Hillevi Engström (M), Ingen av dem har ännu begärt ut ersättningen.

Dessutom har de statsråd som hade fyllt 50 när de slutade och som varit ministrar i sex år rätt till statsrådspension. En av dem som redan vänt sig till Statens pensionsverk för att ansöka om pensionen är tidigare justitieminister Beatrice Ask (M). Men eftersom hon har ett arvode från riksdagen på över 70.000 kronor i månaden blir statsrådspensionen i dagsläget blygsam – bara 1.200 kronor per månad.

Inga inkomstuppgifter

Även tidigare kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) och Göran Hägglund (KD) har lämnat in ansökningar om att få ut sin statsrådspension från oktober vilket då kan ge dem drygt 60.000 kronor i månaden till 65-årsdagen om de inte tar nya jobb.

Den forne landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) har också ansökt om sin statsrådspension men det är i dagsläget oklart om han kommer att få ut några pengar eftersom han inte har lämnat in några inkomstuppgifter än.

Fakta / Regler för statsrådspension

  • Ministrar som har fyllt 50 år när de avgår och som har suttit i regeringen under sammanlagt minst sex år har rätt till statsrådspension fram tills dess att de fyller 65. För att få full pension  ska en minister ha suttit i regeringen minst tolv år.
  • Pensionen ska minskas om den tidigare ministern har andra inkomster. Det gäller inkomster som är pensionsgrundande, exempelvis lön från anställning, inkomst av anställning utomlands som inte beskattas i Sverige, pension samt andra kontanta förmåner på grund av anställning eller uppdrag.
  • Det är Statens tjänstepensionsverk, SPV, som beslutar om statsrådspensionen.

Statsrådspensioner 2015 med minskning

F d minister / Pension per månad / Minskning per månad / Utbetalning per månad

  • Leif Pagrotsky*: 56.315 kronor i pension / minskar med 27.406 kronor / 28.909 kronor betalas ut
  • Andreas Carlgren: 58.848 kronor / 28.075 kronor / 30.773 kronor
  • Gunilla Carlsson: 58.807 kronor / 0 kronor / 58.807 kronor
  • Beatrice Ask: 61.611 kronor / 60.405 kronor / 1.206 kronor
  • Lena Adelsohn Liljeroth: 61.611 kronor / 0 kronor / 61.611 kronor
  • Göran Hägglund: 61.611 kronor / 0 kronor / 61.611 kronor
  • Eskil Erlandsson**: 61.611 kronor
  • Jan Björklund**: 61.611 kronor
  • Eva Björling**: 61.611 kronor

Fotnot:

*Del av inkomsten är minskad från Riksdagsmannapensionen

**Har rätt till statsrådspension. Om de ej har inkomster kommer de få detta utbetalt när pensionen beviljas.

Tidigare statsråd som har en högre inkomst än pension och därmed inte får någon utbetalning finns inte med på listan.

Källa: Statens Pensionsverk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.