Foto: Grafik: SVT

Råttor – ett allt vanligare problem i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fler svenskar har problem med råttor hemma. Förra året ökade antalet råttsaneringar med 20 procent.

Det är inga problem för en råtta att ta sig in i våra hem. Den kan ta sig igenom ett hål litet som en enkrona, den kan klättra flera våningar i lodrätta avloppsrör och den har tänder starka som en morakniv.

– Hemma så märker man oftast ett ljud, ett gnagljud. Det brukar ju låta nåt grymt, för det blir som en resonans, ljudet förstärks när råttorna gnager och springer. Man kan även märka att man får en lukt. Det luktar från råttornas avföring och urin, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Hur kan det lukta hos någon som har problem med råttor hemma?

– Det luktar as.

Råttorna blir ett allt vanligare problem i Sverige. Förra året ökade antalet råttsaneringar med 20 procent jämfört med 2011. Förklaringen sägs vara den goda tillgången på mat och vatten för råttor.

Städernas bostadsbyggen kan också störa råttorna, vilket får dem att röra på sig och leta sig in i nya bostäder, vilket inte uppskattas av människorna som bor där.

– De som får problem med råttor hemma upplever framförallt att det är äckligt. Man känner sig kränkt på nåt sätt, att de här råttorna har lyckats ta sig in i bostaden. Man vill bara bli av med dem, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.