– Det förekommer ju och speciellt i storstäder. Det är en gång i veckan kanske som vi ser råttor komma upp ur avloppen, säger skadedjursbekämparen Håkan Kjellberg.
Och det är inte bara för de som bor på markplan som råttorna kan ställa till bekymmer.
– Råttorna har en enorm förmåga att förflytta sig. Tar man ett lodrätt rör så kan de kröka lite på ryggen, sätta ut tassarna i sidan och trycka sig upp genom de gamla och gärna gjutjärnsbelagda rören som finns, då tar de sig upp tre, fyra, fem våningar, säger Håkan Kjellberg.
Kan gnaga genom det mesta
Råttor kan orsaka en hel del problem i hemmet, bland annat genom sitt gnagande som om de vill sig illa kan innebära en brandrisk om de ger sig på elledningar. Men de kan också sprida smitta om de kommer i kontakt med matvaror.
Att tillfälligt lyckas hålla dem från att fly från toaletten är också svårare än vad man kan tro. Att bara fälla ner locket räcker inte nämligen inte så långt, utan man behöver sätta dit någon form av tyngd också.
– En råtta kan lyfta ungefär 1 -1,5 kilo. Så någonting som är tyngre än så.
Och plastlock är inte kanske inte heller det mest effektiva stoppet.
– Råttornas tänder är starka så allt som är mjukare än järn kan de gnaga i. Så ett plastlock är något som de äter till frukost.