Bakom stämningen står klimataktivistgruppen Auroragruppen med omkring 300 deltagande ungdomar, däribland Greta Thunberg. De anser bland annat att staten bryter mot Europakonventionen genom att inte agera kraftigt nog i klimatfrågan.
Liknande rättsliga processer mot stater har tidigare drivits internationellt, såväl i Europa som Sydasien och Sydamerika. Utfallet och effekterna av processerna har varit olika men generellt så påminner det om statens ansvar i frågan samt skapar politisk och rättslig diskussion, menar Jonas Ebbesson, professor i miljörätt på Stockholms universitet.
– Får vi en regering som snabbt ändrar kurs i politiken måste man påminna den om att den svenska staten genom vår grundlag, vår klimatlag, vår part i Europakonvention samt Parisavtalet har rättsliga förpliktelser. Rättsprocesserna påminner oss om det, säger han.
Politik och juridik
Utsikterna för det svenska fallet är beroende av hur staten väljer att bemöta stämningen samt den bevisning som kommer presenteras i målet, menar Jonas Ebbesson. Det kommer bli en delikat fråga för domstolen att avgöra vad som har juridisk grund och vad som kan uppfattas som politik, förklarar han.
– Lika viktigt som att statens ansvar ska kunna prövas i domstol, lika viktigt är det att klimatpolitiken i sig inte ska utformas av domstol. Domstol ska pröva det rättsliga ansvaret hos staten, säger Jonas Ebbesson.