I juni 2000 avvecklades Västernorrlands regemente. På I 21:s område i Sollefteå ersattes militär verksamhet med civil. Men tiderna förändras, och i år återuppstod I 21. Nu pågår arbetet med att ställa i ordning en av de gamla kasernerna för nya värnpliktiga.
– Om vi spolar fram klockan till oktober – november så kommer vi att ha militär verksamhet med daglig övningsverksamhet. Det kommer att synas att regementet är på plats igen, säger överste Jonas Karlsson, regementschef för I 21.
Nytt regemente i mindre format
På den gamla tiden gjorde mer än 800 personer åt gången lumpen här. Nu blir formatet mindre, till en början 40 värnpliktiga i Sollefteå och 60 i Östersund.
– Nu är planen att 2025 ha 150 värnpliktiga här i Solleftetå och 100 i Östersund. Om vi sedan får möjlighet utifrån att få anställa ytterligare och det ställs krav på oss att utbilda fler värnpliktiga så är vi beredda att kunna göra det, säger Jonas Karlsson.
Han säger att man siktar på 850 värnpliktiga igen, men inte förrän bortåt 2035.
Överstelöjtnant Paul Sundin är planeringschef på I 21. Han jobbade här som befäl för 22 år sedan, nu är han tillbaka.
– Det känns jättebra. För mig så var det en chans att få vara med och bygga upp något igen efter alla dessa år av nedläggning. Plus att det ju är mitt gamla förband som vi sätter upp, säger han.
Området är dock långt från militärt numera, här finns bland annat simhall, butiker och bostäder. Därför tänker Försvarsmakten bygga ett nytt område för regementet, klart i slutet av årtiondet.
”Tar väldigt lång tid att bygga upp”
Bland riksdagens partier finns en bred majoritet för att försvaret ska rustas upp och det snabbt. I en undersökning SVT gjort öppnar 5 av 8 partier för att fler värnpliktiga än de planerade 8000 kan behövas, och det finns en majoritet för att 2 procent av BNP ska läggas på försvaret.
Men det finns flaskhalsar, menar Jonas Karlsson. Det behövs fler officerare för att utbilda fler, och då måste fler personer visa intresse för en militär karriär och själva hinna utbildas.
- Det finns en möjlighet för oss att kunna kraftsamla på att köpa in mer materiel till våra krigsförband för att höja förmågan ganska snabbt. När det gäller att utbilda värnpliktiga så handlar det om hur många officerare har vi att tillgå, det är den begränsning som jag kan se för vår del. Hur många officerare kan vi rekrytera för att kunna öka värnpliktsvolymerna, säger Jonas Karlsson.
– Det är ju inte så att man kan utbilda folk från gatan för det här jobbet. Det är ju militära skolor och utbildningar som gör att man kan ha den här professionen och därför tar det ju väldigt lång tid att bygga upp igen, säger Paul Sundin.