• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marmorstein om M:s Natoutspel: ”En signal till Finland”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att man vill se gemensam sak mellan partierna i försvarsfrågor, men slår samtidigt fast att det kommer skickas in en Natoansökan om hans parti vinner valet.

– Det är ju en betydande positionsförflyttning som man kan koka ner till två punkter: M öppnar för att Sverige kan gå med i Nato även om Finland inte gör det och att det inte längre är nödvändigt att Socialdemokraterna är med på tåget, säger SVT:s inrikespolitisk kommentator Elisabeth Marmorstein

Moderatledaren Ulf Kristersson har inför valet i september sagt att om han vinner valet så kommer förfrågan skickas in, oberoende hur Socialdemokraterna ställer sig till en sådan ansökan.

– Det här är ju ett sätt att försöka ta initiativet i Natofrågan i ett läge där opinionen blir allt mer positiv. Men det handlar också om att skicka en signal till Finland om att det finns en annan linje i Sverige än regeringens. Moderaterna hoppas och tror på ett finskt ja och menar att en skeptisk hållning från Sverige kan påverka Finland negativt, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Sverige och Nato

Frågan om Natomedlemskap har i partiet diskuterats under lång tid men frågan har hamnat högt upp på dagordningen efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Moderaterna har varit för ett Natomedlemskap sedan 2003 och så vitt jag kan bedöma så finns det en bred uppslutning om att det är dags att göra slag i saken nu. Det kan vara så att det i partiet finns de som tycker att det är dumt att gå i polemik med Socialdemokraterna under ett krig men i så fall så är de tysta, säger Marmorstein.

Både regeringen och opposition vill se en gemensam linje i försvarspolitiken. Marmorstein menar att Moderaternas besked om att ansöka oavsett hur Socialdemokraterna ställer sig i frågan kan reta upp både regering och potentiella framtida samarbetspartier.

– Socialdemokraterna är irriterade för de har sin egna linje och vill inte att den här fråga forceras fram av Moderaterna. Inte heller Sverigedemokraterna är helt belåtna. De har betonat att Kristersson inte kan göra utfästelse om Nato så länge en eventuell Moderat-ledd regering är beroende av Sverigedemokraterna. Det Moderaterna i praktiken gör är ju faktiskt att ge Sverigedemokraterna ett stort inflytande över huruvida Sverige ska gå med i Nato eller inte, i och med att man säger att en majoritet i riksdagen räcker, säger Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet