Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen ger möjlighet att själv välja god man

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskningar av systemet med gode män har regeringen i dag fattat ett beslut för att komma tillrätta med bristerna, berättar justitieminister Morgan Johansson (S).

Beslutet gör att de som i framtiden kan komma att behöva hjälp med ekonomin redan i förväg kan utse en person till detta uppdrag. 

– I dag har vi lagt en proposition om framtidsfullmakter. Det innebär att man får möjlighet att själv välja vem som ska hjälpa en när man blir gammal, och kanske inte längre kan hålla reda på sin ekonomi, säger Morgan Johansson.

Många har blivit lurade

SVT Nyheters Marja Grill och Carolina Jemsby har under en längre tid granskat de brister som finns i systemet med gode män runt om i landet. Kontrollen av de gode männen har ofta varit obefintlig, och trots att många oskyldiga har blivit lurade och bestulna på sina egendomar av sina gode män har drabbade inte fått någon ersättning, och de skyldiga har undgått straff.

#deutsatta

I dag har regeringen föreslagit ett alternativ som gör att en frisk person i förväg kan utse någon som tar hand om ekonomin om han eller hon senare skulle bli oförmögen att göra det på egen hand. Med hjälp av en framtidsfullmakt kan du välja till exempel en släkting som blir fullmaktshavare, och på så vis slippa få en god man.

– Det här är ett viktigt komplement till god manssystemet, säger Morgan Johansson.

”Reform som många har väntat på”

Samtidigt innebär dagens regeringsbeslut ingen förändring av systemet med gode män i sig. Indirekt kan det ändå påverkas av att fler nu får möjlighet att göra sitt eget val av ställföreträdare, vilket inte har varit möjligt hittills. Men hur många gode män som kommer att ersättas med det nya systemet är för tidigt att säga.

– Jag tror att det här kommer att bli ganska uppskattat. Jag vet att det här är en reform som många har väntat länge på, säger Johansson.

Vad gäller bristerna och rättslösheten i systemet med gode män som SVT:s granskningar tar upp säger Morgan Johansson så här:

– I allmänhet fungerar det väl, men vi har också på senare tid sett en del uppseendeväckande exempel där gode män inte har hållit reda på pengarna, utan där man tvärtom har kunnat misstänka dem för förskingring.

Regeringen agerar i frågan

Han menar att de brister som upptäckts har lett till att regeringen nu agerar i frågan. Dels genom förslaget på framtidsfullmaker och dels genom ökad tillsyn.

– Jag har gett i uppdrag till länsstyrelserna att förstärka sin tillsyn över systemet tillsammans med överförmyndarnämnderna, säger Morgan Johansson.

De sju länsstyrelser som har fått uppdraget ska rapportera tillbaks till justitieministern efter sommaren. Under året ska de vidta åtgärder för att förbättra tillsynen.

– Jag tycker att det är framförallt där det har brustit, säger Morgan Johansson.

– I ett perfekt fungerande system så ska tillsynen fungera. Samtidigt är det så att när sådant här kommer till vår kännedom är det ett tecken på att den ordinarie tillsynen inte fungerar – och då måste vi agera.

”Polisen som ska reda ut det”

Han menar också att det har varit oklarheter över vilka åtgärder som ska vidtas om det uppkommer frågetecken kring hur en persons ekonomi sköts; en del kommuner har dragit sig för att göra en polisanmälan, bland annat för att de anser att det då kommer att bli svårt att rekrytera gode män.

– Så kan man inte resonera, tycker jag. Finns det en risk att enskilda personers pengar har försvunnit, då är det polisen som ska reda ut det, säger han.

Se dokumentären ”Konsten att stjäla utan att åka fast” på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet