Regeringen inför vissa lättnader för barn och unga. Gymnasieskolan ska kunna bedrivas som en kombination av distansundervisning och närundervisning. Samtidigt blir fritidsaktiviteter för barn och unga åter tillåtna. Foto: TT arkiv

Så ser regeringens nya coronaåtgärder ut

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatt hemarbete för dem som kan, förlängt alkoholstopp på krogen efter klockan 20 samt munskydd i kollektivrusningen våren ut. Det är de senaste beskeden från regeringen i kampen mot coronasmittan. För gymnasieelever öppnas vissa möjligheter att kunna få träffa sina klasskompisar på riktigt igen, men det beror på var i landet man bor.

Det var en relativt morgonpigg statsminister som tillsammans med hela fyra statsråd samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör höll presskonferens redan klockan åtta på torsdagsmorgonen. Trots pågående vaccination och en försiktig minskning av smittspridningen var det kärva tongångar från regeringen:

– Trycket mot sjukvården är fortfarande stort. Den som stannar hemma och arbetar värnar även de människor som måste gå till jobbet, inte minst de vårdanställda som sliter väldigt hårt, sade Stefan Löfven (S).

Coronapandemin

”Närundervisning” på gymnasiet

De flesta coronaåtgärder förlängs, men för landets gymnasister, som sedan i höstas åter fått sköta allt skolarbete på på distans, öppnas nu möjligheten till ”viss närundervisning” i klassrum. Åtminstone i kommuner med lägre smittspridning, berättade utbildningsminister Anna Ekström (S):

– Det är inte rimligt att undervisningen ska ske på distans i hela landet när smittläget ser så olika ut. I det läget är det bättre att regionala smittskyddsläkarna avgör i vilken utsträckning skolorna ska kunna vara öppna för undervisning på plats eller inte.

Graden av när- och distansundervisning i gymnasieskolan avgörs av huvudmännen, det vill säga skolornas ägare.

Fritid – bara för barn

Regeringen förlänger även uppmaningen till kommuner och regioner att hålla idrottsanläggningar, öppna förskolor, museer och annan icke-nödvändig verksamhet stängd för allmänheten, åtminstone till  den 7 februari. Undantag görs för barn födda 2005 eller senare. Motivet är att det är viktigt för barnens hälsa att kunna röra på sig och ha aktiviteter såväl inom- som utomhus.

Så länge utvecklingen inte förändras dramatiskt så kommer regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten ompröva restriktionerna varannan vecka. Den står också redo att med stöd av den nya pandemilagen göra ytterligare nedstängningar – om smittläget skulle försämras.

Stefan Löfven avslutade presskonferensen med följande ord:

– Vi vet att många har ledsnat på den här situationen och hur den kräver att vi begränsar våra liv. Man vill kunna få krama sin mormor, gå på fotboll eller samlas vid ett stort middagsbord igen. Dagen då vi kan leva våra liv som före pandemin kommer, men vi är inte där ännu.

Coronaåtgärderna i korthet

  • Förbudet mot alkoholservering på krogen efter kl 20.00 förlängs i två veckor till.
  • Offentliga verksamheter i kommuner och regioner som inte är nödvändiga fortsätter att hålla stängt till 7 februari. Fritidsverksamhet för barn födda 2005 eller senare undantas, eftersom barn anses må bra av att kunna aktivera sig både inom- och utomhus.
  • Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid fortsätter våren ut.
  • Gymnasieskolan fortsätter med distansundervisning till den 1 april, men om smittläget tillåter kan den bedrivas som en kombination av distans- och närundervisning. Lokala smittskyddet avgör tillsammans med skolans huvudmän om hur mycket undervisning som ska kunna bedrivas på plats.
  • Arbetsmiljöverket får i uppdrag att göra en riktad tillsynsinsats med fokus på arbetsplatser som är utsatta för smittspridning.
  • Rekommendationen om distansarbete inom statlig verksamhet förlängs till 7 februari.

Om inte läget förändras dramatiskt kommer regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten ompröva restriktionerna var 14:e dag.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet