Regeringen ger nya besked om energipolitiken

Uppdaterad
Publicerad

De som påverkas påtagligt av vindkraftsutbyggnad ska kompenseras för det och regeringen vill utreda om det ska ställas krav på att kommersiella och offentliga byggnader i Sverige ska ha solcellspaneler. Regelverket för kärnkraftverk ska också ses över, uppger regeringen.

– För att lyckas med klimatomställningen måste vi genomföra vår tids elektrifiering av transporter och industri. Nu pekar kurvorna brant uppåt – elbehovet kommer att öka kraftigt, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) på en pressträff under tisdagen.

Ett av förslagen är en ny utredning om solcellsutbyggnad.

– Vi vill utreda om man ska ställa krav på att installera solceller på kommersiella och offentliga byggnader i Sverige, säger klimat- och energiminister Annika Strandhäll (S).

Klimat- och miljöministern säger också att man vill få till fler vindkraftsetableringar. Bland annat genom att upprätta ett system för kompensation för kommuner och andra som påverkas.

– Vi vill att de ska få något för det, därför kommer vi ta fram ett system för kompensation för dem vars omgivning påtagligt påverkas av vindkraftsutbyggnad, säger Strandhäll.

Kärnkraftsregelverk ska ses över

Om kärnkraften säger Khashayar Farmanbar att det nuvarande regelverket ska ses över, Strålskyddsmyndigheten ges i uppdrag att se över föreskrifterna bland annat för små modulära kärnkraftsreaktorer.

– Kärnkraften är en viktig del av Sveriges energiproduktion. Redan i dag går det att bygga ny kärnkraft. Nu anpassar vi regelverket efter industrin. Prövningen av kärnkraftverk ska ha höga krav och regelverken ska vara effektiva och ändamålsenliga, säger Farmanbar.

Regeringen bjuder också in till blocköverskridande samtal om energipolitiken.

– Nu lägger vi alla stridsyxor åt sidan. Vi ska diskutera med de svenska företagens och hushållens bästa för ögonen, säger Strandhäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.