Anders Ygeman (S), Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M) och Ebba Busch Thor (KD) Foto: TT

Hårdare tag mot personer som ska avvisas

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av riksdagens partier vill se tuffare åtgärder mot personer som ska avvisas. Det finns brett stöd för fler förvarsplatser för personer som inte får stanna i landet och fler så kallade inre utlänningskontroller, det visar en rundringning som SVT har gjort. Bland förslagen finns också razzior på arbetsplatser och fotboja.

Efter fredagens terrordåd riktas blickarna mot personer som stannar i landet fast de inte fått uppehållstillstånd. Detta eftersom den misstänkte gärningsmannen, Rakhmat Akilov, hade fått avslag på sin asylansökan, men fortfarande befann sig i landet.

I dag finns det ca 12.500 personer i Sverige som stannat i landet trots att de fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Det finns nu ett brett stöd i riksdagen för att trappa upp åtgärderna mot dem, det visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

S: Fler förvarsplatser

Det handlar framförallt om fler förvarsplatser för personer som ska avvisas, samt fler så kallade inre utlänningskontroller, det vill säga att polisen kontrollerar om en person har rätt att befinna sig i landet.

Regeringen har redan tidigare sagt att man bland annat vill se fler förvarsplatser, och vill kunna utföra en slags razzior på arbetsplatser där man misstänker att det finns personer utan uppehållstillstånd.

– Vi har ju presenterat ett antal åtgärder. En ytterligare sak som behövs är möjlighet till riktade arbetsplatskontroller, det vill säga möjlighet att kunna gå in på en arbetsplats utan brottsmisstanke men där man riskbaserat vet att det kan finnas illegal arbetskraft. Vi behöver fler förvarsplatser. Regeringen har redan skjutit till 100 nya förvarsplatser det kommer att behövas ytterligare förstärkning av dem, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT.

LÄS MER: Emma och Alex grep Rakhmat Akilov

Mp: ”Måste vara frivilligt”

Regeringskollegan Miljöpartiet är mer försiktig i svaren i rundringningen. Där betonar man att återvändandet i första hand ska vara frivilligt, men att man står bakom regeringens politik.

”Vi står bakom principen om en reglerad invandring, vilket också innebär att den som fått avslag på sin asylansökan måste återvända. Vi vill i första hand att återvändandet är frivilligt. Det är viktigt att myndigheter arbetar för att kunna verkställa fler avvisningar, även om det i många fall är svårt”, säger man i en skriftlig kommentar till SVT.

M: ”Fler återtagandeavtal ”

Moderaterna vill se ”betydligt fler förvarsplatser” och fler inre utlänningskontroller. Man vill att det ska bli enklare att ta hand om ID-handlingar i asylärenden, och ha fler återtagandeavtal med andra länder.

”Lagstiftningen ska skärpas så att det inte, som i dag, går att ansöka om asyl på nytt efter fyra år. Antalet inre utlänningskontroller behöver öka. Kontrollerna ska vara inriktade på platser där behovet är som störst” skriver man till SVT.

LÄS MER: Regeringen utreder ny terrorlag

KD vill se fotboja

Även Kristdemokraterna vill att det blir fler förvarsplatser och att fler ska kunna omhändertas. Men man vill också att potentiella avvikare ska kunna förses med elektronisk fotboja.

”Vi vill även ge Migrationsverket möjlighet att använda s.k. fotboja för att minska antalet avvikare”, uppger man för SVT.

SD: Fler utlänningskontroller

Sverigedemokraterna vill ha ett kraftigt utökande av de inre utlänningskontrollerna. Personer som fått avslag på sin ansökan ska, vid så kallat verkställighetshinder, få ”ett par kvadratmeter” att röra sig på i väntan på att man lämnat landet.

– Asylsökande ska i större utsträckning hållas i förvar till dess att utvisning har kunnat genomföras. Vid verkställighetshinder av utvisningsbeslut ska Sverige erbjuda ett par kvadratmeter att vistas fritt inom innan dess att antingen Sverige eller den asylsökande når framgång i att hitta en resa ut från Sverige, säger Adam Marttinen (SD) kriminalpolitisk talesperson, via partiets presstjänst.

C och L: Ökade resurser till polisen

Centerpartiet och Liberalerna vill också se fler kontroller och fler avvisningar. Där talar man dock i första hand om att skjuta till resurser till polisen.

– I Sverige har vi en reglerad invandring, vilket är bra. Får man avslag så är ju meningen att man ska lämna landet. Det finns ett antal verktyg för att så ska ske, vi behöver nu se över var det brister. Jag tror att det i grund och botten handlar om att gränspolisen är överbelastad. Vi behöver ge dem mer resurser för att säkerställa att avvisning kan ske i snabbare takt, säger Annie Lööf, Centerpartiets ledare.

Liberalernas Jan Björklund är inne på samma linje.

– Reglerna finns ju, det som saknas är resurserna. Polisen i Sverige går på knäna med mängder av uppgifter, grov brottslighet, terroristhot, gränskontroller, så det behövs mer resurser till polisen för att också kunna göra detta.

V: ”Frågorna är för tidigt väckta”

 I Vänsterpartiet är man dock avvaktande. Där vill man i dagsläget inte ge någon längre kommentar, utan säger att ”frågorna är för tidigt väckta”, och att man ”först vill lyssna in vad polisen drar för slutsatser och vilka åtgärder de ser som hade kunnat förhindra den uppkomna situationen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.