Att ställa sådana höga krav är i dag frivilligt vid offentliga upphandlingar men nu vill regeringen att det ska bli obligatoriskt.
– I dag är det drygt 60 procent som ställer de här kraven. Vi tycker att det är för lite, det här är något som bör innefatta hela den offentliga sektorn, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Dessutom ska det vara obligatoriskt att ställa krav på låg grad av användning av antibiotika.
Inte en lag ännu
Under dagen har regeringen alltså satt igång ett lagstiftningsarbete som de vill ska resultera i att lagen ändras och detta blir obligatoriskt.
– Det är en självklarhet att alla respekterar och följer de standarder som gäller vid livsmedelsproduktion i vårt land, säger Ardalan Shekarabi.
Regeringen säger att de vill vidta åtgärder för att få en långsiktig hållbar livsmedelsförsörjning som gynnar god djurhållning och minskar klimatpåverkan.
– Vi vet att många konsumenter tycker det här är viktigt och nu möter vi den efterfrågan, säger konsumentminister Per Bolund (MP) som också talade under pressträffen.
”En självklarhet”
Varje dag köper vi tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg. Och varje år köper stat, kommuner och landsting livsmedel för 12 miljarder kronor.
– Det ska inte vara frivilligt att följa rätten. Vi har kommit en bra bit på den frivilliga vägen. Men det här är också ett moraliskt ansvar att säkerställa att vi faktiskt har ett rätt agerande från den offentliga sektorn i samband med offentliga upphandlingar, säger Ardalan Shekarabi.