Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar vårbudgeten. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen: Höj utgiftstaket med 350 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen räknar med snabbt stigande arbetslöshet och ett djupt fall i BNP på grund av coronakrisen. När finansminister Magdalena Andersson (S) i dag presenterade vårbudgeten föreslog hon dessutom en höjning av utgiftstaket under 2020 för att kunna hantera framtida kostnader för att stoppa smittspridningen.

Regeringen presenterade i dag riktlinjerna för sin ekonomiska politik i vårpropositionen. Coronakrisen har förändrat förutsättningarna helt jämfört med hur de såg ut vid årsskiftet.

Tidigare räknade man med en tillväxt på 1,1 procent och en arbetslöshet på 7 procent för 2020.

Coronapandemin

I prognosen som regeringen presenterade i dag bedöms BNP i stället krympa med fyra procent i år för att sedan vända upp och växa med 3,5 procent nästa år. Arbetslösheten väntas stiga till 9 procent under 2020 och ligga kvar på samma nivå 2021.

Men det kan bli betydligt värre om coronaeffekten på ekonomin blir mer utdragen. Då rasar BNP med 10 procent i år, och arbetslösheten stiger till hela 13,5 procent, där den i stort sett ligger kvar 2021, enligt regeringens värsta scenario.

Över 100 miljarder

Magdalena Andersson sammanfattar dessutom de fem ändringsbudgetar som regeringen presenterat tidigare under våren. Sammantaget handlar det om ändringsåtgärder för 107 miljarder kronor.

Det handlar bland annat om tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, statligt stöd för korttidspermittering, ökade statsbidrag till kommunerna och tillfälligt slopat sjuklöneansvar för företag.

– Det här är en sammanfattning, det har varit viktigt att alla aktörer får besked tidigt, säger finansministern i Morgonstudion.

Regeringen uppger dessutom att det är svårt att förutse vilka kostnader som kan uppstå för att begränsa smittspridningen framöver och föreslår därför en höjning av utgiftstaket med 350 miljarder kronor – till totalt 1 742 miljarder kronor för 2020.

”Nyhetsfattig budget”

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein beskriver vårbudgeten som väntad och utan några större nyheter.

– Det blir en nyhetsfattig budget som präglas helt av coronakrisen, säger hon.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger i Morgonstudion att flera av regeringens åtgärder hittills varit bra. Men menar samtidigt att det finns en risk att de nuvarande ekonomiska åtgärderna inte riktigt räcker till.

– Därför måste man göra ovanliga saker. Vi har föreslagit mer av direkta stöd nu i början för att undvika arbetslöshet och recession.

– Jag tror att man behöver lyfta arbetsgivaravgifterna helt under några månader, säger hon.

Även Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt hade velat se större ekonomiska satsningar från regeringens sida för att bekämpa coronakrisen.

– Det här är ett läge när det riskera att bli dyrt att vara snål. Och lite snåla tycker jag att de är, säger han i Morgonstudion.

Fakta: Statens kostnader för krisåtgärder

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter: 33 miljarder kronor (mdr)

Statligt stöd för korttidspermittering: Minst 20 mdr

Ökade statsbidrag till kommuner: 20 mdr

Hyresstöd för företag: 5 mdr

Tillfälligt slopat sjuklöneansvar för företag: 7 mdr

Karensavdrag: 2 mdr

Utökad smittbärarpenning: 0.5 mdr

Tillskott till Almis företagslån: 3 mdr

Pengar till ökade vårdkostnader: 3 mdr

Stöd till kultur och idrott: 1 mdr

Ökat mediestöd: 0,2 mdr

Generösare a-kassa: 5,33 mdr

Pengar till arbetsmarknadspolitik: 2,58 mdr

Slopat fribelopp för studiemedel: 1 mdr

Pengar till yrkesutbildningar och studieförbund: 1,19 mdr

Fler högskoleplatser och mer distansundervisning: 0,7 mdr

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet