Bland annat inför man en fjärde migrationsdomstol för att korta handläggningstiderna.
Man ska också inrätta ett oberoende migrationsforskningsinstitut.
Överenskommelsen innebär att fler kan komma till Sverige genom något ökad arbetskraftsinvandring och anhöriginvandring, när identiteten ska kunna säkras genom bland annat DNA.
Men några stora förändringar väntas inte.
-De återspeglas mer av hur världens konflikter ser ut, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Kostnaden för förändringarna kommer att bli 1,7 miljarder kronor.
”Historiskt”
Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar överenskommelsen heltäckande och historisk.
-Den lägger en långsiktig grund för en human, rättssäker och ordnad migrationspolitik, sade han vid en pressträff på torsdagsmorgonen.
Han sade också att överenskommelsen markerar ett vägval för Sverige.
Mot SD
-Vi fortsätter på en väg mot en humanitet och ordning, det här är ett vägval som stänger dörren för främlingsfientliga krafter.
Fredrik Reinfeldt väljer uttrycket ”stänga dörren”, med tanke på Sverigedemokraterna.
-Vi som tror på att människor ska kunna röra sig över gränser och söka sig ett bättre liv någon annanstans har gjort den här överenskommelsen.
-Vi stänger dörren på det enda område som de egentligen bryr sig om och vill ha inflytande över.
Överens om problem
Partierna är överens om att det finns ett problem med identifikationskraven för anhöriginvandring, säger Mikaela Valtersson (MP).
Det gäller till exempel familjer från Somalia som har svårt att återförenas. Möjligheterna till identifikation ska förbättras, till exempel med DNA.
”Bygga Sverige”
Centerledaren Maud Olofsson poängterar vikten av att kombinera migrations- och arbetsmarknadspolitik och hänvisar till den utredning om cirkulär migration som leds av Mikaela Valtersson.
-I dag är det att vara anställd som gäller, men oavsett om man är anställd eller startar ett företag ska man ha möjlighet att komma till Sverige och bidra.
-Se de här personerna som en hjälp för att bygga Sverige.
-Sverige ska vara ett nybyggarland, säger Centerledaren Maud Olofsson och hänvisar till att det framöver kommer att vara möjligt att inte bara arbeta och studera i Sverige utan också att komma hit för att starta nya företag.
Det är länder som har en generös arbetskraftsinvandring som också lyckas bäst med integrationen, påpekar hon.
Apatiska barn
En punkt i överenskommelsen som Miljöpartiet lyfter fram är utredningen kring begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter”.
-Lagstiftningen säger i dag att människor med synnerligen ömmande omständigheter får stanna. Det vill vi ska ändras till ”särskilt”.
För lagstiftningen har lett till att många färre än vad man avsåg har fått stanna. Det handlar om människor med livshotande sjukdomar och apatiska flyktingbarn, säger Mikaela Valtersson (MP).
För att få till stånd en ändring krävs dock att utredningen verkligen kommer fram till att lagtolkningen är snävare än vad som avsetts.
-Kommer utredningen fram till det, vilket jag är övertygad om att den gör, så kommer vi att ändra på det. Det är ett tydligt ställningstagande, säger Valtersson.
Anhöriginvandring
I februari inledde Miljöpartiet förhandlingar med regeringen för att mildra kraven för anhöriginvandring och förhindra skärpning generellt.
I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev partiets båda språkrör att de nya kraven, bland annat att släktskap och identitet ska kunna styrkas för anhöriginvandring, splittrar familjer.
Överenskommelsen innebär även, vilket Rapport kunde avslöja redan i går, att papperslösa ska få rätt till sjukvård och att deras barn ska ha rätt att gå i grundskola.
-Kunskaper om att lära sig läsa, skriva och räkna behöver alla, även om föräldrarna bryter mot svenska migrationsregler, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
TT
Överenskommelsen
• Värna asylrätten.
• Bland annat genom en ny fjärde migrationsdomstol, utvärdering av Migrationsverkets handläggning och satsning på kvalificerade gode män.
• Underlätta arbetskraftsinvandring och rörlighet över gränserna.
• 2008 års arbetskraftsinvandringsreform ligger fast, det är inte aktuellt att återinföra arbetsmarknadsprövning.
• Tillvarata och beakta migrationens utvecklingseffekter.
• Stor vikt läggs vid slutbetänkandet från den parlamentariska kommittén för Cirkulär migration och utveckling som presenteras den 31 mars. Partierna överväger att inrätta ett oberoende migrationsforskningsinstitut.
• Fördjupa europeiskt och internationellt samarbete.
• Prioritera ett snabbt antagande av kommande propositioner bland annat om biometriska kännetecken i uppehållstillståndet och sanktioner mot arbetsgivare.
Källa: Regeringen/TT