Regeringen presenterar handlingsplan för hbtqi-rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har presenterat sin nya hbtqi-handlingsplan.

Bland annat ska fientlighet i digitala miljöer kartläggas.

– Alla människor ska självklart kunna känna sig både trygga och stolta att vara vem de är och älska vem de vill, utan att riskera våld eller diskrimineringar, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Den nya handlingsplanen kompletterar den befintliga strategin för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Under en pressträff på fredagen presenterade regeringen bland annat att fler myndigheter får hbtqi-strategiska uppdrag. Syftet är att arbetet inom regeringens fokusområden ska bedrivas långsiktigt och strukturerat.

Det har sedan tidigare funnits elva strategiska myndigheter som nu utökas till tretton. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att sedan följa upp de olika myndigheternas arbete.

Kartlägga hbtqi-fientlighet

Regeringen meddelade även att statsbidraget höjs för hbtqi-organisationer och för insatser som främjar mötesplatser för unga hbtqi-personer.

Totalförsvarets forskningsinstitut får i uppdrag att kartlägga hbtqi-fientlighet i digitala miljöer.

En fördjupad studie för att öka kunskapen för hbtqi-relaterade hatbrott kommer också att göras.

Fördomar och intolerans har ökat

Civilminister Erik Slottner (KD) säger att många hbtqi-personer upplever att fördomar och intolerans har ökat i Sverige under de senaste fem åren.

– Vi vet att den här gruppen är mer utsatta för våld, hot och trakasserier på arbetsplatserna än vad andra grupper är, säger civilministern.

– Vi vet också att drygt en tredjedel inte vågar vara helt öppna med sin läggning eller med sin identitet. Detta visar på att vi har arbete kvar att göra.

Den nya handlingsplanen gäller fram till år 2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.