Budget 2024
Svantesson håller pressträff: "Svag konjunkturutveckling"
Nu håller finansminster Elisabeth Svantesson (M) en pressträff från Rosenbad. Hon inleder med att redogöra för ett ansträngt ekonomiskt läge för Sverige.
- Svensk ekonomi präglas fortfarande av en svag konjunkturutveckling. Under 2024 bedömer vi att lågkonjunkturen kommer visa sig tydligare också på arbetsmarknaden. Den ekonomiska politiken är därför inriktad på att stötta välfärd och att stötta hushåll, säger hon.
Energipriserna är inte längre drivande i inflationen, i stället är det tjänstepriserna som eldar på kostnadsökningarna, enligt Svantesson. Inflationsbekämpningen fortsätter därför. Tidigast 2025 spås inflationsmålet på två procent att nås.
Svenska hushåll är dock högt belånade med stor andel rörliga räntor, något som bland annat slår direkt mot ekonomin och uppges som en av förklaringarna till att Sverige haft Europaländernas sämsta BNP-utveckling under det gångna året.
Orosmoln framöver uppger Svantesson är fortsatt osäkerhethet kring enegipriserna samt utvecklingen i tysk och kinesisk ekonomi.
Överblick
Mats Knutsson: "Ökar pressen på Moderaterna"
SVT:s inrikespolitisk kommentator säger att kritiken mot regeringens nya budgetproposition sätter press på Moderaterna. Detta på grund av ett missnöje från M-väljare, som inte anser att Moderaterna har gjort tillräckligt mycket.
- Det ökar pressen på Moderaterna att presentera deras anhängare förväntar sig att en Moderatledd regering gör det som de ska göra. Det vill säga sänka skatterna och sänka bidragen, säger Mats Knutsson.
Knutsson menar också att de stora vinnarna av budgeten är Sverigedemokraterna.
- De har lyckats stoppa besparingar på a-kassan och få igenom symboliska viktiga förslag. Till exempel den slopade plastpåseskatten, säger han.
Bolund (MP): "Historiskt svek"
Miljöpartiets språkrör Per Bolund riktar stark kritik mot regeringens klimatpolitik under debatten:
- Det är en katastrof för klimatet och ett historisk svek. Regeringen ökar medvetet utsläppen kraftigt, mitt i en tid där vi alla kan se att klimatkrisen slår mot Sverige och världen.
Miljöministern (L): Siktar på långsiktiga målen
- Skillnaden mellan den här regeringen och oppositionen är att vi jobbar mot de långsiktiga klimatmålen istället för de korta, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i kvällens Aktuellt-debatt.
Hon menar att budgeten tar Sverige närmre målet om netto noll av växthusgaser till atmosfären 2045 samtidigt som man inte pressar "folket och hushållen".
- Då blir det svårare att nå de kortsiktiga målen, menar ministern.
Svantesson (M): Vår politik tar ansvar
Finansminister Elisabet Svantesson är övertygad om att de 16 miljarder i budgeten som ska läggas på välfärden kommer att hjälpa många genom den tuffa ekonomiska tiden.
- Sammantaget är det en politik som tar ansvar, och kanske det allra viktigaste: Den leder inte till ökad inflation, säger Svantesson som svar på Mikael Dambergs (S) kritik.
Damberg (S): Fattigare Sverige med budgeten
Under kvällens debatt i Aktuellt säger Socialdemokraternas ekonomipolitiske talesperson Mikael Damberg att Sverige blir fattigare och farligare med regeringens budget.
- Sverige är bland de med den sämsta ekonomiska tillväxten i hela EU. Regeringen har valt att satsa väldigt mycket pengar på de som har det väldigt bra medan de har glömt vanliga familjer. Dessutom har de framkallat en välfärdskris genom att inte ge till exempel sjukvården och skolan de resurser som krävs, menar Damberg.
Svantesson (M) går budgetpromenaden
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har nu påbörjat den traditionsenliga budgetpromenaden från finansdepartementet till Riksdagen. I handen håller hon en kopia av budgetpropositionen för 2024 som i dag presenterades.
- Vi har levererat på väldigt många vallöften och vi ska fortsätta göra det, säger hon till SVT:s politikreporter Karolina Skoglund.
Greenpeace: Blir svårare att nå klimatmålen
Även miljöorganisationen Greenpeace är skeptisk mot regeringens budget, som de menar ökar klimatutsläppen.
- Skattesänkningar på drivmedel och den fortsatta underprioriteringen av naturskydd kommer att ge ökade utsläpp och mindre naturlig kolsänka. Konkret innebär det att det blir ännu svårare att nå flera av Sveriges miljömål, säger Sverigechefen Erika Bjureby i ett pressmeddelande.