– Jag kunde se delar av reportage igår och det gör mig väldigt, väldigt upprörd. Vi måste naturligtvis få stopp på detta, säger statsminister Stefan Löfven (S) till SVT Uppdrag granskning.
I Uppdrag gransknings program denna vecka uppgav entreprenörer I byggbranschen, att det hårda utländska konkurrensen, gör att man är beredd att fuska. Och till och med flytta på fackliga som opponerar sig mot missförhållanden.
Vill ha en ny lag
Men regeringen vill ändå ha in fler utländska bolag på den svenska byggmarknaden.
– Vi behöver en ökad rörlighet och vi klarar inte allt det byggandet som vi står inför med enbart svenska företag, vi har inte tillräckligt många byggnadsarbetare i dag I Sverige. Men det måste ske till schyssta villkor, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
I dag finns ett huvudentreprenörsansvar i byggavtalet. Men Stefan Löfven och Ylva Johansson vill ha en ny lag som slår fast huvudentreprenörens ansvar. Och kollektivavtal I offentliga upphandlingar. Man har också föreslagit en lag som ska skydda visselblåsare som slår larm på sin arbetsplats.
”Vidriga missförhållanden”
Den svenska modellen kan stå fast, även om den utmanas av kraften i en globaliserad arbetsmarknad, det tror arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
– Jag blir nästan förbannad när jag hör en uppgivenhet över att det inte skulle gå. Politik är till för att göra skillnad. Regeringar är till för att ta hand om svåra utmaningar. Det finns ingen anledning att lägga sig på rygg som någon skalbagge och vifta med benen och säga att det här kommer inte att gå.
Men nu ser vi ju hur det ser ut på ett av de största byggena i Sverige, som ska vara ett exempelbygge – en svensk, stor byggherre, där vi ser brott både mot kollektivavtalen och lagen.
– Det är här är vidriga missförhållanden som inte ska förekomma på svensk arbetsmarknad. PEAB har ett ansvar, anser arbetsmarknadsministern.
– Vi kommer nu att skärpa lagstiftningen på en lång rad områden, om vi får fortsätta styra och får igenom våra förslag I riksdagen. Och vi bedriver ett mycket aktivt arbete inom EU för att också ändra EU-reglerna.