– Det är en historiskt stor utbyggnad som kommer att fylla behovet åren framöver, säger förskoleminister Maria Arnholm (FP)
Allt fler svenska barn går i förskolan och de är där längre dagar. Oron över barngruppernas storlek är utbredd bland Sveriges föräldrar. I snitt går 16,9 barn per avdelning i dag. Nu öronmärker regeringen 125 miljoner om året i tre år för att få kommunerna att minska gruppernas storlek, särskilt för de mindre barnen.
– Det föds fler barn och efterfrågan på förskoleplatser har höjts. Då har det varit svårt för kommunerna att i alla delar leva upp till ambitionerna, säger förskoleminister Maria Arnholm (FP).
”Stimulansbidrag för kvalité”
Hur ska ni säkerställa att kommunerna använder pengarna för att just minska barngruppernas storlek?
– Vi ska införa ett stimulansbidrag för att satsa på kvalitén som kommunerna får ansöka om. I det finns det en kontroll av att det används till bra saker.
Det finns dubbelt så många grupper med fler än 17 barn i dag jämfört med 2006 när alliansregeringen tillträdde. Har ni inte prioriterat mindre grupper tillräckligt hittills?
– Grupperna vill jag understryka är inte större i dag i snitt än vad de varit de senaste 20 åren men det förekommer grupper som är för stora. Det beror på att det finns ett sådant tryck från Sveriges föräldrar att få plats i förskolan. För att klara behovet händer det att man gör grupperna för stora.
– Vi vidtar de här åtgärderna för att säkerställa att vi ska behålla en bra förskola och motverka de fall där grupperna är för stora.
Skärpt kontroll av förskolor
För att öka personaltätheten bygger regeringen ut förskolelärarutbildningen med 800 platser om året. I dag har 49 procent av personalen en förskolelärarutbildning.
– Jag ser gärna att andelen ökar men det finns också andra viktiga personalgrupper i förskolan. Men det är upp till huvudmännen och jag tycker att det är en god ordning att man bestämmer det ute i kommunerna.
Andra delar i satsningen är ett fortsatt kompetenslyft för personalen genom ett förlängt förskolelyft och ett förskolechefslyft.
– Det är viktigt att de som jobbar i förskolan får ytterligare chans att stärka sin kompetens. Det gäller inte minst förskolecheferna.
För att ytterligare stärka kvaliteten stärks tillsynen. I stället för att som i dag granska kommunerna ska Skolinspektionen kunna göra stickprov ute på enskilda förskolor. En särskild kvalitetsgranskning ska genomföras under tre år. 25 miljoner om året läggs på den skärpta kontrollen fram till 2017.
– Det ökar möjligheten att skaffa sig kunskap och var det brister och hur man kan göra det bättre, säger Maria Arnholm.
Fakta
Fakta: Förskolepaketet
*Mindre grupper i förskolan
125 miljoner per år 2015-2017.
Totalt: 375 miljoner
*Stärkt kvalitetskontroll
25 miljoner per år 2015-2017
10 miljoner 2018
Totalt: 85 miljoner
*Förlängt förskolelyft
35 miljoner per år 2015-2017
25 miljoner 2018
Totalt: 130 miljoner
Förskolechefslyft
15 miljoner per år 2015-2018
Totalkostnad: 60 miljoner
TOTALT: 650 miljoner
* 800 nya platser på förskolelärarutbildningen per år
Kostnad:
139 miljoner 2015
232 miljoner 2016
325 miljoner 2017 och framåt