SVT följde med utrikesminister Tobias Billström till Litauen, där den belarusiska exil-regeringen har sitt centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT följde med utrikesminister Tobias Billström till Litauen, där den belarusiska exil-regeringen har sitt centrum. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Regeringen skärper Belarus-politiken: ”Hot mot vår region”

Uppdaterad
Publicerad

Regimen i Belarus är ett säkerhetshot mot Sverige, Nato och Europa.

Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) när regeringen nu ökar stödet till landets exil-regering och tillsätter ett särskilt sändebud:

– Att Ryssland kan använda sig av Belarus territorium för att beskjuta Ukraina men också för att träna trupper är ett hot mot vår region.

När Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 stormade ryska trupper in från flera håll – även från belarusiskt territorium.

Sedan dess har situationen i landet inte förbättrats och över 1 500 politiska fångar hålls inlåsta, enligt den svenska regeringen.

– Det faktum att Belarus kan utgöra en plattform, en språngbräda, för angrepp mot Nato och i förlängningen också mot oss själva, är en fråga som vi behöva ta på stort allvar och därför måste vi också verka för att Belarus blir en demokrati och inte utgör ett hot mot vår region, säger Tobias Billström.

Nu tillsätter regeringen ett särskilt sändebud, diplomaten Christina Johannesson, för att stödja den demokratiska rörelsen i och utanför Belarus.

Svenska stödet är betydelsefullt

– Christina Johannesson kommer att få uppgiften att företräda Sverige gentemot den belarusiska oppositionen i exil och Svetlana Tichanovskaja i egenskap av hennes roll som folkvald president, säger Tobias Billström.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja lever sedan 2020 i exil i Litauen. Hon säger till SVT att det svenska stödet är betydelsefullt, särskilt i tider med flera olika pågående krig och kriser i världen då Belarus-frågan riskerar att glömmas bort.

– Partners och allierade som Sverige hjälper oss att arbeta för att Belarus inte ska glömmas bort. Men det är en svår strid och vi måste jobba väldigt hårt för att inte bli bortglömda, vi måste vara kreativa, påhittiga och knacka på alla tänkbara dörrar, säger Svetlana Tichanovskaja .

Hon konstaterar att hon inte träffat sin make som sitter inlåst som politisk fånge i Belarus sedan maj 2020.

– Sedan åtta månader tillbaka hålls min man dessutom isolerad, inte ens en advokat är tillåten att besöka honom. vi vet inte ens om han lever, eller hur hans hälsotillstånd är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.