Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen är drygt 700.000. Av dessa befinner sig cirka 36.000 i Fas 3 – det sista steget för långtidsarbetslösa som redan passerat åtgärdsstegen Fas 1 och 2 inom jobb- och utbildningsgarantin.
– Jag menar att Fas 3 blivit en återvändsgränd, man fastnar där, säger Ylva Johansson och tillägger att det också var tanken – att det skulle verka avskräckande – när den föregående regeringen införde åtgärden.
Regeringen tänker därför avskaffa Fas 3.
– Det är en stor utmaning. Det måste få ta lite tid, så att man inte ersätter en dålig åtgärd med en till dålig åtgärd, säger arbetsmarknadsministern på en presskonferens.
Planerar ”extratjänster”
Istället för Fas 3 planerar regeringen att införa så kallade ”extratjänster” – anställningar som till hundra procent bekostas av skattemedel, men som i praktiken är arbeten med riktiga löner enligt kollektivavtal.
– Utmaningen är att det ska vara riktiga jobb, det måste vara en arbetsgivare som ska vilja ansätta.
Jobben kommer till största del ligga inom offentlig sektor – sjukvård, äldreomsorg, skola.
– Inom skola kan det handla om att anställa fler vuxna som jobbar med till exempel nyanlända barn vid sidan av lärare. Inom sjukvård kan det handla om personer som hjälper till att flytta sängar för att förhindra proppar.
En åtgärd handlar också om att stoppa inflödet till Fas 3. Det hoppas regeringen kunna göra så snart den nya förordningen är klar, vilket beräknas till november.
Men Ylva Johansson vill inte svara på frågor om detaljer kring hur mycket de föreslagna åtgärderna beräknas kosta, eller hur många som kan tänkas få anställning, utan hänvisar till att en mer utförlig plan kommer att presenteras i samband med budgetpropositionen för 2016.
Studiemöjligheter i Fas 1 och 2
I Fas 1 och 2 öppnas det också upp för deltidsstudier med bibehållen ersättning.
– Många kanske har en gymnasieutbildning, men behöver fräscha upp eller komplettera med kurser. Det bedömer jag kommer få stor effekt, eftersom utbildningen tidigare varit en liten del av jobb- och utbildningsgarantin.
Därför kommer det införas möjligheter att deltidstudera i sex månader inom ramen för skolväsendet och folkhögskolan vid sidan av deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin
Regeringen föreslår även att studier i svenska för invandrare, SFI, ska möjliggöras i tolv månader istället för dagens sex månader.
Utbildning inom bristyrken
Arbetslösa som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin ska också få möjlighet att gå yrkesinriktade kurser på folkhögskola under som längst 24 månader med bibehållet aktivitetsstöd. Kravet är att yrkesutbildningarna syftar till sådana yrken där det råder brist på arbetskraft.
Vägen mot Fas 3
Se SVT:s ”Vägen mot Fas 3”
Varför träffar arbetsförmedlaren Karin aldrig någon av sina 1.100 arbetssökande?
Varför säger Fas 3-anordnaren att han ligger risigt till om han hjälper de arbetslösa att få ett jobb?
Och varför måste arbetsförmedlaren Ingemar säga nej till utbildningar – trots att det skulle leda till jobb? SVT Nyheter filmade under sju månader inifrån Fas 3-mässor och Arbetsförmedlingar för att försöka förstå varför så många människor hamnar i långtidsarbetslöshet och Fas 3.
Sändes den 21 sep 2014. Längd: 28:57