På grund av coronapandemin nu råder ett allvarligt läge både globalt och i Sverige – en efterfrågechock och utbudschock samtidigt, enligt finansministern.
– Människor ändrar sitt beteende på grund av den osäkerhet som råder. Osäkerheten påverkar hushållens och företagens vilja att spendera och investera, säger hon.
Kraftigt globalt fall
Sverige bedöms få en fallande tillväxt i år – ungefär lika stor som under finanskrisen, säger Andersson. Hon bedömer att det kommer ta flera år för ekonomin att återhämta sig, men understryker det osäkra i prognoserna.
– Osäkerheten gäller dels virusförloppet i sig, men också vilka åtgärder olika länder vidtar för att begränsa smittspridningen och för att understödja ekonomin.
Globalt väntas kraftiga BNP-nedgångar i linje med finanskrisen, med ett kraftigt fall under första halvan av året och gradvis återgång under den andra.
3,8 procents underskott
I mars varslades 36 800 personer i Sverige – den högsta siffran någonsin. Det tidigare rekordet, i november 1992, var 22 000.
– Sysselsättningen väntas falla 2020 när många företag säger upp. De branscher som drabbas hårdast är hotell, restaurang och handel, med många unga och visstidsanställda, säger Andersson.
Sverige väntas också få ett underskott i de offentliga finanserna på 3,8 procent av BNP i år.