Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Erik Simander/TT

Regeringen vill begränsa straffrabatt för unga vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill begränsa straffrabatten för unga brottslingar. Det gäller alla brott som har ett minimistraff på ett år, exempelvis rån och grov misshandel, rapporterar Ekot.

Förslaget som regeringen har lagt fram ser Moderaterna som ett steg i rätt riktning.

– Men straffrabatten kommer ju att finnas kvar för till exempel misshandel, övergrepp i rättssak, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M, till TT.

– Det är bättre med ett steg framåt än inget, säger Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

Går längre än 34-punktsprogrammet

Den omdebatterade straffreduktionen innebär att unga brottslingar mellan 18 och 21 år får mildrade straff än om de hade varit äldre än så.

Flera partier i riksdagen – Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – vill ta bort straffrabatten helt för unga vuxna, för alla brott oavsett straffvärde.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, samt Centerpartiet och Liberalerna, har velat begränsa den för grövre brott. Medan Vänsterpartiet vill ha den kvar.

I regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet sägs det att unga brottslingar inte ska få straffrabatt vid upprepad, grov brottslighet. Nu föreslår regeringen en förändring, men går längre än i 34-punktsprogrammet.

Stöd i riksdagen

Justitieminister Morgan Johansson vill att straffreduktionen ska tas bort även i de fall där det inte handlar om upprepad brottslighet.

– Det kan handla om våldtäkter, rån, grov misshandel. Det handlar typiskt sett också om brott där gärningsmannen kan vara ganska långt in i en gängkriminell karriär, och då handlar det om att bryta den karriären så fort som möjligt, säger Morgan Johansson till Ekot.

Justitieministern tror att det finns stöd för ett sådant striktare förslag i riksdagen.

Regeringspartnern Miljöpartiet gick i samtalen om gängkriminalitet med på att begränsa rabatten till viss del, efter mycket diskussion. Nu är MP med på att gå ännu ett steg längre.

– Vi är nöjda med den här kompromissen, säger Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet till TT.

Förslaget som regeringen nu skickar på remiss beräknas kosta drygt 450 miljoner kronor. Det har att göra med att fler fängelseplatser behövs om straffen blir längre för fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.