Marianne Kristiansson anser att unga gängkriminella som begår grova brott måste kunna avskiljas från samhället under en längre tid. Bilden till höger är tagen i samband med skottlossningen i Nacka den 8 september. Foto: JKF photo/pressbild och Claus Meyer/TT

Rättspsykiatrikern vill slopa straffrabatten för unga gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Om Miljöpartiet ändrar sig kan straffrabatten för 18-21-åringar försvinna. Rättspsykiatrikern Marianne Kristiansson välkomnar en förändring av lagen – trots att forskning visar att hjärnan är färdigutvecklad först flera år senare.

– De känner till konsekvenserna men de bryr sig inte, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt vad SVT Nyheter erfar kan Miljöpartiet nu vara redo att slopa den så kallade straffrabatten för 18-21-åringar, vilket innebär att förslaget skulle kunna bli verklighet.

Frågan är glödhet men inte okontroversiell. Förslaget har kritiserats av tunga remissinstanser, bland annat då forskning visar att konsekvenstänkandet inte är fullt utvecklat hos unga människor.

Frontalloben – den del av hjärnan som bland annat styr vår impulskontroll – är färdigutvecklad först i 20-25-årsåldern.

– De delar av hjärnan som är känsliga för olika typer av belöningar utvecklas tidigare. Har man inte de här kontrollfunktionerna på plats kan det för vissa ungdomar bli så att de tar för stora risker. De kan få utagerande beteenden som kriminalitet och missbruk. Därför är straffrabatten till viss del logisk, säger Marianne Kristiansson, rättspsykiatriker och överläkare på Rättsmedicinalverket, till SVT Nyheter.

Vill slopa straffrabatten – för vissa

Trots detta tycker Marianne Kristiansson att straffrabatten måste ses över.

– Om du frågar vad jag tycker så ska det här vägas mot den situation som nu råder, där ganska unga personer begår väldigt grova brott utan att få lång påföljd.

Är du för eller emot att ta bort straffrabatten?

– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Det är olika grupper av individer som begår brott i tonåren, och när det gäller dem som hör till kriminella gäng och som begår väldigt grova brott måste vi kanske tänka om. Där tror jag inte att man kan ha någon straffrabatt.

”Stor risk att det slår fel”

Kriminologen Camila Salazar Atías, som arbetar inom Fryshusets projekt Cides med frågor som rör unga och kriminalitet, vill helst inte avskaffa straffrabatten.

– För oss är det problematiskt. Den grupp man vill slopa straffrabatten för är liten, men det här drabbar en väldigt mycket större grupp. Det här kan stärka den kriminella identiteten, som de flesta som begår den vanligaste typen av brott i den här åldern faktiskt inte har. Risken är stor att det här slår fel, säger hon.

Enligt Camila Salazar Atías har förslaget om slopad straffrabatt inget stöd i forskningen. Hon anser att slopad straffrabatt, om den ändå införs, enbart bör gälla för grova brottsrubriceringar som mord och dråp.

– I det stora hela är jag inte för att slopa straffrabatten, men om man nu ska göra det tycker jag att en särskiljning med den här typen av undantag är en bättre väg att gå.

I juli frikände Malmö tingsrätt den 20-åriga man som stod åtalad för ett mordet på en 24-årig man i stadsdelen Lindängen i Malmö. Bilden är tagen i juni förra året då den motorcykel som användes vid dödsskjutningen hittades i närheten av brottsplatsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Marianne Kristiansson håller med:

– Jag instämmer i det. Om man ska slopa straffrabatten tycker jag framför allt att det ska gälla dem som har uppvisat ständiga återfall och begår väldigt allvarliga brott. Man måste kunna avskilja dem från samhället under längre tid.

Du anser att just de här individerna, trots hjärnans utveckling, är så skadliga för samhället att det väger över?

– Ja, absolut. De förstår ju mycket väl de gör. De handlar helt utifrån egen vinning och tjänar pengar på det de gör. De har nog klart för sig vad konsekvenserna kan bli men de bryr sig helt enkelt inte.

– Det som är extra elakartat nu är att de inte åker fast för de riktigt grova brotten, vilket blir en positiv feedback.

Jag tänker på Solvallamordet, där Janne Raninen tog på sig uppgiften att mörda Dragan Joksovíc just för att han inte fyllt 21 än.

– Ja, precis. Det här är inte sjuka personer utan personlighetsstörda kriminella individer med psykopatiska drag, vilket innebär att man inte bryr sig. Men de förstår att det här är fel. Och det är därför jag tycker att man slopa straffrabatten, åtminstone när det gäller grova brott och återfallsförbrytare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.